Doorgaan naar hoofdcontent

Nieuwe feature: RWYS

Na het schrijven van Sunday Service #6 besloot ik om weer eens mijn PlayStation Vita uit de kast te pakken. De Sony handheld heeft geen goede naam, maar het is een mooi apparaat. Ik zag dat ik de originele Tomb Raider uit 1996 erop heb staan. Ik besloot om de game weer 's te proberen en vervolgens moest ik denken aan mijn betoog van die dag. Vandaar de nieuwe column RWYS, wat staat voor "replay what you sow". In plaats van "reap what you sow", de Engelse variant op "wat men zaait, zal men oogsten". Dit is tweeledig. Ten eerste, omdat ik gamers aanmoedigde om af te maken waar ze mee bezig zijn en wie A zegt, moet ook B zeggen. Ten tweede, ik herspeel de games die allang uit zijn. Ik wil hiermee een klassieke game mee gaan uitspelen, op het tempo van één level per dag. Elke dag schrijf ik een kort stuk over mijn ervaringen en gevoelens over de game.

Waarom op dit tempo? Eén level is precies genoeg. Het blijft leuk voor mij en is behapbaar voor de lezer. Wat mij interessant lijkt, is om te kijken wat werkt qua gameplay, waar de game vooruitstrevend is gebleken of juist mateloos gedateerd is. Heeft het de tand des tijds heeft weten te weerstaan, of kan ik als gamer anno 2016 niet meer terugkeren naar oude games? Vandaar RWYS: wat kwam er vóór vandaag?

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.

De beste game? Of de meest recente, goede game?

Wat is volgens jou de beste game ooit?* Heb je inspiratie nodig? Op Metacritic staat een mooi overzicht van de best beoordeelde games. Valt je iets op? Mij wel. Ten eerste: er zijn er een hoop dubbel genoteerd. Grand Theft Auto V staat er - hoe typerend - vijf keer in. Releases op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en PC worden apart bijgehouden. Ten tweede: van deze top 100 zijn er elf de jaren '90, geen uit de jaren '80; 89 games zijn tussen 2000 en nu uitgebracht. Ten derde: in de top vijf staan er drie uit respectievelijk 1998, 1999 en 2000.
Als we kijken naar het lijstje beste films van IMDb zien we daar een totaal verschillend plaatje: films uit de jaren '50 tot nu. Het tegenargument is dat games nog niet zo lang bestaan, maar Pong is uit 1972, de eerste video game console Magnavox Odyssey uit 1975, Space Invaders uit 1978 en Asteroids uit 1979. En uit de jaren '80 hebben we klassiekers als Pac-Man, Donkey Kong of The Legend of Zelda. Toch worden d…