Doorgaan naar hoofdcontent

Nederland: Olympisch topniveau in games

Wist je dat Nederland het beter doet dan de Verenigde Staten in de Olympische Spelen? Relatief gezien dan. De V.S. staan bovenaan de lijst, met een totaal van 50 medailles. Nederland staat op nummer 15, met een totaal van zes medailles. Hoe doet Nederland het dan toch beter? Per hoofd van de bevolking, natuurlijk. Met een geschatte bevolking van 324 miljoen, wordt er per miljoen inwoners 0.15 medaille behaald. Nederland heeft 17 miljoen inwoners, en dat maakt 0.35 medaille per miljoen inwoners. Moet je nagaan dat met een bevolking van 1,3 miljard en 37 medailles China 0.028 medaille heeft weten te halen per miljoen inwoners. Goed, genoeg over de Olympische Spelen: wist je dat Nederland het ook goed doet internationaal in video games?

Onverkochte Atari games kwamen bij het grof vuil terecht
In de wereld van games denken we meestal aan twee landen: de Verenigde Staten en Japan. In de V.S. zijn video games min of meer ontstaan: de vroegste video games zoals Pong en de eerste consoles zoals de Magnavox Odyssey zijn van Amerikaanse makelij. In de jaren '80 was de markt zo verzadigd, dat video game producenten geen enkele moeite meer deden om een kwalitatief product af te leveren. Het beruchte verhaal van het dumpen van duizenden exemplaren van de game E.T. is daar het bewijs van. Uit het land van de rijzende zon kwam de redding: door juist strenge kwaliteitseisen te stellen wist Nintendo het vertrouwen van de consument te herwinnen. In de jaren '80 en '90 waren de meeste games inderdaad van Amerikaanse of Japanse bodem. Consoles zoals de Super Nintendo en die van Sega waren Japans; games zoals Crash Bandicoot of Mortal Kombat Amerikaans. Geen wonder dus dat aan deze twee landen gedacht word bij het idee van video game-producerende landen.

Alan Wake is geproduceerd door Remedy Entertainment
Jammer dus dat het beeld van andere landen, met een eigen game-cultuur, over het hoofd worden gezien. De Britse studio Media Molecule heeft LittleBigPlanet gecreeërd, de Fransman Michel Ancel van Rayman en Beyond Good & Evil; we hebben de Belgische studio Tale of Tales; de Spaanse studio MercurySteam heeft Castlevania: Lords of Shadow gemaakt, de Finse studio Remedy Entertainment Max Payne, Alan Wake en Quantum Break. En hoe zit het met Nederland? 

  • Er is één hele grote naam: Guerilla Games, bekend van de first-person shooter serie Killzone. De laatste Killzone game, Shadow Fall, was een lanceertitel voor de PlayStation 4. Momenteel is de Amsterdamse studio bezig met het maken van een open world action role-playing game, Horizon: Zero Dawn. De game speelt zich af in de toekomst, waar levensvormen gefuseerd zijn met technologie. Bij bekendmaking werd de titel goed ontvangen en ik ben zelf ook zeer benieuwd hoe Horizon: Zero Dawn zal blijken te zijn.
  • Een kleine, maar toonaangevende studio is Vlambeer. Het Utrechtse duo is bekend van indie hits als Luftrausers, Ridiculous Fishing en Nuclear Throne. Ook zijn ze fel tegen het goedkoop klonen van video games, wat gebeurde bij hun game Ridiculous Fishing.
  • Arjan Brussee is een video game veteraan; hij was de designer van de klassieke jaren '90 PC games Jazz Jackrabbit en het vervolg. Onlangs begon hij een nieuwe studio met Cliff Bleszinski (bekend van o.m. Gears of War) genaamd Boss Key Productions; hun eerste game LawBreakers is momenteel in ontwikkeling.
  • De Rotterdammer Michiel van den Bos heeft de muziek gecomponeerd van onder meer UnrealDeus Ex en Overlord.
  • Professor doctor Mark Overmars (nee, niet de voetballer) zit achter GameMaker: Studio, de software waarmee games relatief makkelijk gemaakt kunnen worden. Onder meer de games Spelunky, Hotline Miami en Stealth, Inc. waren gemaakt in GameMaker: Studio.
Een screenshot van Luftrausers van Vlambeer
Dit is maar een klein overzicht van de toonaangevend werk van Nederlanders in de video game industrie. Er zijn nog honderden mensen actief, bij kleine studios of werkzaam bij andere (internationale) ontwikkelaars. Geen slechte score, voor een land dat nauwelijks geassocieerd word met video games, vind je niet? 

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.

Super Mario Land

Zoals je gisteren hebt kunnen lezen, als "goed voornemen" ga ik dit jaar niet gamen. De eerste negen en een half uur van 2018 zijn voorbij en ik heb niet gegamed, tot zover is het een succes. Ik ga dit jaar proberen om ook weer te schrijven voor Video Game Filosofie en deze persoonlijke uitdaging is daar mooi het moment voor. Dit is mijn eerste stuk over een belangrijk moment in mijn geschiedenis van gamen.