Doorgaan naar hoofdcontent

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 

"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org 

Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter:
Games and stories are very different things. (Story here understood as a fixed sequence of events.) What makes a game a game is exactly what makes it a non-story. It is a mistake to design games that try to be “story-like” and it is a mistake to analyze games as stories. - Jesper Juul, jesperjuul.net 

Ikzelf heb de discussie onzinnig en onnodig gevonden. Ludologisten waren - ik spreek in de verleden tijd omdat het debat min of meer een stille dood gestorven is - van mening dat in een game de speler geen toeschouwer is, maar actief het spel maakt. Het narratologie kamp stelt dat games verhalen vertellen en daarmee narratologisch te ontleden zijn. Games zoals BioShock, The Last of Us of The Elder Scrolls V: Skyrim vertellen verhalen - personages, werelden, motieven, ga maar door. En de speler maakt inderdaad het verhaal, dus het is onzinnig om geen aandacht te schenken aan het ludologische aspect enerzijds en het narratologische aspect anderzijds.

Ik ga een stap verder. Het idee "verhaal" word te nauw genomen. Als ik een potje Tetris of Two Dots speel, zit daar nauwelijks tot geen verhaal aan. Maar een high score halen is óók een verhaal. Het is geen interessant verhaal en weinig mensen zullen het überhaupt ervaren als een verhaal. Zelfs een potje Candy Crush Saga in de trein om de tijd te doden is een doel, een reden waarom je het speelt. Het ludologische aspect is het narratologische aspect en andersom.

Populaire posts van deze blog

Een goed voornemen

Een flinke tijd terug had ik jaarlijks een uitdaging als goed voornemen. Zo heb ik een jaar het nieuws niet gevolgd, een jaar geen kaas en een ander jaar geen vlees gegeten. Ik heb ook geprobeerd een jaar geen alcohol te drinken, dat heb ik vier en een halve maand volgehouden.
Voor 2018 heb ik een nieuwe uitdaging: een jaar niet gamen. Het nieuwe jaar is nog ongeveer anderhalf uur ver weg. Of dichtbij, het is hoe je er naar kijkt. Met de drukte van de kerstvakantie heb ik weinig kunnen gamen de laatste tijd, ik heb een uurtje geleden nog een potje The Binding of Isaac gespeeld. Ik ging een flink aantal keer dood, niks nieuws.
Waarom doe ik deze uitdagingen? Het is om mezelf iets te leren en iets óver mezelf te leren. Een jaar geen kaas was bijvoorbeeld stukken moeilijker dan een jaar geen vlees. Met een jaar geen vlees heb ik vis leren eten. Ik hoop dan ook aankomend jaar weer iets te leren. Het is een persoonlijke uitdaging, als ik op 2 januari nou eenmaal naar de controller moet gr…

Super Mario Land

Zoals je gisteren hebt kunnen lezen, als "goed voornemen" ga ik dit jaar niet gamen. De eerste negen en een half uur van 2018 zijn voorbij en ik heb niet gegamed, tot zover is het een succes. Ik ga dit jaar proberen om ook weer te schrijven voor Video Game Filosofie en deze persoonlijke uitdaging is daar mooi het moment voor. Dit is mijn eerste stuk over een belangrijk moment in mijn geschiedenis van gamen.