Doorgaan naar hoofdcontent

Mijn andere activiteiten: Wikipedia

Tot zover is Video Game Filosofie een eenmans aangelegenheid, vandaar het woord "mijn" in de titel.* Naast mijmeren, peinzen en reflecteren over video games doe ik iets anders online: de Engelstalige Wikipedia bewerken. Ik heb een account gecreeërd op 20 april 2006, maar daarvoor bewerkte ik ook al Wikipedia. Ik gebruik mijn achternaam, Soetermans, omdat het een weinig voorkomende naam is. Op dit moment, op vrijdag 12 augustus 2016, heb ik een totaal van 22,499 edits en ben nummer 3279 op de lijst van editors met het meest aantal edits.

Het gros van mijn edits gaat over, hoe verrassend, video games. Sinds 7 mei 2013 ben ik lid van het WikiProject Video Games. Een WikiProject is een informele groep van editors die zich bezig houden met hetzelfde onderwerp, zodat het makkelijker is om beleid en regels op elkaar af te stemmen. Ja, Wikipedia is één grote bureaucratische onderneming.

Ik ben dan ook betrokken in bijvoorbeeld "articles for deletion", afgekort AfD. Niet elke game hoeft een Wikipedia artikel te hebben. Wikipedia is een encyclopedie, en ondanks dat het door ieder bewerkt kan worden, wilt niet zeggen dat iedereen mag bepalen wat erop komt te staan. Wikipedia is een veel bezochte site: het is de nummer zes van alle websites wereldwijd. Als een game of ontwikkelaar een artikel heeft, geeft dat een bepaalde status. Daarom dat artikels op Wikipedia als eis hebben dat het onderwerp aanzienlijke aandacht heeft gekregen, dán kan er een artikel over gemaakt worden. Dus niet elke game, half af of gemaakt voor de lol, kan een artikel verwachten.

Waarom ik ooit ben begonnen met Wikipedia kan ik me eerlijk gezegd niet herinneren. Ik moet bekennen, het geeft nog steeds een voldoenend gevoel foutjes te verbeteren. Ik ben nog steeds van mening dat wat ik doe nut heeft, ondanks dat het gaat over video games. Waar ik vooral trots op ben, is het beginnen van het artikel Religion and video games - zie history om te zien dat ik het ben begonnen. Begonnen, want een artikel is in principe nooit "af", er kan altijd nieuwe informatie worden toegevoegd. 

Ik ben nog steeds bezig met kleine, irritante foutjes te veranderen. Wikipedia is namelijk geen gameguide en moet voldoen aan encyclopedische eisen. Het is interessanter en belangrijker om te vermelden hoe de game gemaakt is, dan hoe een high score behaald word.

Juist omdat Wikipedia zo immens vaak bezocht word, hoop ik met mijn werk een bijdrage te kunnen leveren aan de meer maatschappelijke acceptatie van video games. Dat in plaats van te lezen over retegave shooter, gruwelijke graphics en cyberbabes, de doorsnee lezer een artikel tegenkomt als BioShock Infinite.

*Graag zou ik meer input willen van lezers en bezoekers, ook opiniestukken en recensies zijn meer dan welkom!)

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.

Super Mario Land

Zoals je gisteren hebt kunnen lezen, als "goed voornemen" ga ik dit jaar niet gamen. De eerste negen en een half uur van 2018 zijn voorbij en ik heb niet gegamed, tot zover is het een succes. Ik ga dit jaar proberen om ook weer te schrijven voor Video Game Filosofie en deze persoonlijke uitdaging is daar mooi het moment voor. Dit is mijn eerste stuk over een belangrijk moment in mijn geschiedenis van gamen.