Doorgaan naar hoofdcontent

Metal Gear: Survive - gaat Konami dat overleven?

Hideo Kojima is de bedenker van Metal Gear. De serie begon in 1987, maar werd pas wereldwijd bekend met de PlayStation game Metal Gear Solid. Het is lastig om uit te leggen waar de serie overgaat. Het hoofdpersonage is Solid Snake, een geheim agent, die het vaak moet afleggen tegen een Metal Gear, een soort van militaire robot. Samenzweringen, een tweelingbroer-kloon, verraad, splinternieuwe technologie en wapens, psychisch begaafde vijanden, een soldaat met chronische diarree, bejaarde scherpschutters, de Koude Oorlog, ongeveer alles komt voorbij. De serie is spannend, heeft veel humor. De games moedigen aan om geen slachtoffers te maken; aan het eind van de games krijgt de speler een score. Niet gezien worden en geen stapels lijken achterlaten is vooral belangrijk.

De serie is een groot succes en heeft miljoenen exemplaren verkocht. Een jaar geleden werd bekend gemaakt dat Kojima door uitgever Konami op straat was gezet. Tot zover is niet bekend wat de aard was van het conflict, maar het brein achter Metal Gear mocht ophoepelen. Omdat de uitgever de auteursrechten in bezit heeft, gaat Konami vrolijk verder met games, zonder de input van de man die meer dan 25 jaar aan het roer stond.

Waarom ik begon over alle absurde elementen en de vrijheid van gameplay heeft te maken met wat Konami gaat doen met de volgende game, genaamd Metal Gear Survive. Het is een co-op multiplayer shooter, waarin tot vier spelers samen of tegen elkaar op verschillende maps het moeten uitvechten. De premisse is dat soldaten van de MSF (Militaires Sans Frontières, een privé-leger uit de vorige game) door een zwart gat in een ander universum terecht komen en daar moeten overleven. Zie hier de trailer:Konami had van alles kunnen doen met Metal GearMetal Gear Solid 3: Snake Eater speelt zich af in de jaren '60 in Rusland, Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots in de nabije toekomst, in Praag, Zuid-Amerika en het Midden-Oosten. Metal Gear Solid V: The Phantom Pain in de jaren '80 in Afghanistan. Een Metal Gear game tijdens de Tweede Wereldoorlog had gekund. Een nieuwe game met Raiden, de cyborg ninja die al het hoofdpersonage was in Metal Gear Rising: Revengeance

In plaats daarvan hebben ze een multiplayer shooter, met een ronduit belachelijke reden om de naam Metal Gear te mogen dragen. Metal Gear: Survive? Ik vraag me af of Konami het hoofd boven water kan houden met zulke stomme ideeën.

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Een goed voornemen

Een flinke tijd terug had ik jaarlijks een uitdaging als goed voornemen. Zo heb ik een jaar het nieuws niet gevolgd, een jaar geen kaas en een ander jaar geen vlees gegeten. Ik heb ook geprobeerd een jaar geen alcohol te drinken, dat heb ik vier en een halve maand volgehouden.
Voor 2018 heb ik een nieuwe uitdaging: een jaar niet gamen. Het nieuwe jaar is nog ongeveer anderhalf uur ver weg. Of dichtbij, het is hoe je er naar kijkt. Met de drukte van de kerstvakantie heb ik weinig kunnen gamen de laatste tijd, ik heb een uurtje geleden nog een potje The Binding of Isaac gespeeld. Ik ging een flink aantal keer dood, niks nieuws.
Waarom doe ik deze uitdagingen? Het is om mezelf iets te leren en iets óver mezelf te leren. Een jaar geen kaas was bijvoorbeeld stukken moeilijker dan een jaar geen vlees. Met een jaar geen vlees heb ik vis leren eten. Ik hoop dan ook aankomend jaar weer iets te leren. Het is een persoonlijke uitdaging, als ik op 2 januari nou eenmaal naar de controller moet gr…

Super Mario Land

Zoals je gisteren hebt kunnen lezen, als "goed voornemen" ga ik dit jaar niet gamen. De eerste negen en een half uur van 2018 zijn voorbij en ik heb niet gegamed, tot zover is het een succes. Ik ga dit jaar proberen om ook weer te schrijven voor Video Game Filosofie en deze persoonlijke uitdaging is daar mooi het moment voor. Dit is mijn eerste stuk over een belangrijk moment in mijn geschiedenis van gamen.