Doorgaan naar hoofdcontent

Metal Gear: Survive - gaat Konami dat overleven?

Hideo Kojima is de bedenker van Metal Gear. De serie begon in 1987, maar werd pas wereldwijd bekend met de PlayStation game Metal Gear Solid. Het is lastig om uit te leggen waar de serie overgaat. Het hoofdpersonage is Solid Snake, een geheim agent, die het vaak moet afleggen tegen een Metal Gear, een soort van militaire robot. Samenzweringen, een tweelingbroer-kloon, verraad, splinternieuwe technologie en wapens, psychisch begaafde vijanden, een soldaat met chronische diarree, bejaarde scherpschutters, de Koude Oorlog, ongeveer alles komt voorbij. De serie is spannend, heeft veel humor. De games moedigen aan om geen slachtoffers te maken; aan het eind van de games krijgt de speler een score. Niet gezien worden en geen stapels lijken achterlaten is vooral belangrijk.

De serie is een groot succes en heeft miljoenen exemplaren verkocht. Een jaar geleden werd bekend gemaakt dat Kojima door uitgever Konami op straat was gezet. Tot zover is niet bekend wat de aard was van het conflict, maar het brein achter Metal Gear mocht ophoepelen. Omdat de uitgever de auteursrechten in bezit heeft, gaat Konami vrolijk verder met games, zonder de input van de man die meer dan 25 jaar aan het roer stond.

Waarom ik begon over alle absurde elementen en de vrijheid van gameplay heeft te maken met wat Konami gaat doen met de volgende game, genaamd Metal Gear Survive. Het is een co-op multiplayer shooter, waarin tot vier spelers samen of tegen elkaar op verschillende maps het moeten uitvechten. De premisse is dat soldaten van de MSF (Militaires Sans Frontières, een privé-leger uit de vorige game) door een zwart gat in een ander universum terecht komen en daar moeten overleven. Zie hier de trailer:Konami had van alles kunnen doen met Metal GearMetal Gear Solid 3: Snake Eater speelt zich af in de jaren '60 in Rusland, Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots in de nabije toekomst, in Praag, Zuid-Amerika en het Midden-Oosten. Metal Gear Solid V: The Phantom Pain in de jaren '80 in Afghanistan. Een Metal Gear game tijdens de Tweede Wereldoorlog had gekund. Een nieuwe game met Raiden, de cyborg ninja die al het hoofdpersonage was in Metal Gear Rising: Revengeance

In plaats daarvan hebben ze een multiplayer shooter, met een ronduit belachelijke reden om de naam Metal Gear te mogen dragen. Metal Gear: Survive? Ik vraag me af of Konami het hoofd boven water kan houden met zulke stomme ideeën.

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.

De beste game? Of de meest recente, goede game?

Wat is volgens jou de beste game ooit?* Heb je inspiratie nodig? Op Metacritic staat een mooi overzicht van de best beoordeelde games. Valt je iets op? Mij wel. Ten eerste: er zijn er een hoop dubbel genoteerd. Grand Theft Auto V staat er - hoe typerend - vijf keer in. Releases op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en PC worden apart bijgehouden. Ten tweede: van deze top 100 zijn er elf de jaren '90, geen uit de jaren '80; 89 games zijn tussen 2000 en nu uitgebracht. Ten derde: in de top vijf staan er drie uit respectievelijk 1998, 1999 en 2000.
Als we kijken naar het lijstje beste films van IMDb zien we daar een totaal verschillend plaatje: films uit de jaren '50 tot nu. Het tegenargument is dat games nog niet zo lang bestaan, maar Pong is uit 1972, de eerste video game console Magnavox Odyssey uit 1975, Space Invaders uit 1978 en Asteroids uit 1979. En uit de jaren '80 hebben we klassiekers als Pac-Man, Donkey Kong of The Legend of Zelda. Toch worden d…