Doorgaan naar hoofdcontent

Het bestuderen van video games

Dat er over het algemeen over games en gamers geen positief beeld bestaat is al vervelend genoeg. Maar daar komt nog een probleem bij kijken: het gebrek aan de relevante studie van games. Onderzoekers zijn ook mensen: ik neem het ze niet kwalijk dat ze liever hun tijd besteden aan een onderwerp waar meer positieve aandacht naar uitgaat. Maar dat betekent dat er te weinig wetenschappelijk onderzoek is naar games.

Misschien lijkt jou het wel interessant om daar je werk van te maken. Hoe kunnen games onderzocht worden? Er zijn verschillende invalshoeken om naar het medium te kijken. Ondanks de naam gaat speltheorie (Engels: game theory) niet over "spellen", maar zich om het proces tussen "spelers" in een situatie. Denk aan economie, politiek of psychologie. Het bestuderen van spellen (en dus ook van video games) heet ludologie (Engels: game studies). Dat gaat over de menselijke, culturele activiteit.

In ludologie zijn verschillende velden te onderscheiden.
  • Het meeste onderzoek in games gebeurt op het socio-psychologisch vlak. Games en geweld, de effecten van het spelen van games, noem maar op. Een belangrijk veld, absoluut.
  • De technologische kant van video games krijgt ook aandacht wordt onderzocht. De game industrie is constant aan het innoveren en de mooiste, nieuwste graphics zijn te vinden in games.
  • Waar Video Game Filosofie zich voornamelijk op richt zijn de geesteswetenschappen. Ook Frank Bosman houdt zich hiermee bezig. Hoe gaan wij om met games? Hoe geven we daar betekenis aan?
Onderzoek naar technologie is zo mogelijk 'objectief'. Digital Foundry kijkt bijvoorbeeld naar de technologische eigenschappen van games. Voor de meer technisch ingestelden onder ons is dat interessant. In het sociologisch en psychologisch veld zijn interessante resultaten te vinden. En wat blijkt? 8 Reasons Video Games Can Improve Your ChildCognitive Benefits of Playing Video Games en Horizon: How video games can change your brain zeggen genoeg.

De geesteswetenschappen echter, daar gebeurt te weinig. Ondanks dat de game industrie miljarden omzet, kijken te weinig mensen naar de betekenis van games (zo heb ik mijn niche gevonden met Video Game Filosofie!). Als we zelf niet kritisch zijn op games - design, gender problematiek, geweld, prijs-kwaliteit verhouding - wie doet het dan? Vandaar ook deze website. Je kan, mag en móet zelfs kritisch zijn op wat je bewondert. Enkel zo blijf je er met bewondering naar kijken. Dat kan met video games bestuderen. Misschien iets voor jou?

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.

De beste game? Of de meest recente, goede game?

Wat is volgens jou de beste game ooit?* Heb je inspiratie nodig? Op Metacritic staat een mooi overzicht van de best beoordeelde games. Valt je iets op? Mij wel. Ten eerste: er zijn er een hoop dubbel genoteerd. Grand Theft Auto V staat er - hoe typerend - vijf keer in. Releases op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en PC worden apart bijgehouden. Ten tweede: van deze top 100 zijn er elf de jaren '90, geen uit de jaren '80; 89 games zijn tussen 2000 en nu uitgebracht. Ten derde: in de top vijf staan er drie uit respectievelijk 1998, 1999 en 2000.
Als we kijken naar het lijstje beste films van IMDb zien we daar een totaal verschillend plaatje: films uit de jaren '50 tot nu. Het tegenargument is dat games nog niet zo lang bestaan, maar Pong is uit 1972, de eerste video game console Magnavox Odyssey uit 1975, Space Invaders uit 1978 en Asteroids uit 1979. En uit de jaren '80 hebben we klassiekers als Pac-Man, Donkey Kong of The Legend of Zelda. Toch worden d…