Doorgaan naar hoofdcontent

Het bestuderen van video games

Dat er over het algemeen over games en gamers geen positief beeld bestaat is al vervelend genoeg. Maar daar komt nog een probleem bij kijken: het gebrek aan de relevante studie van games. Onderzoekers zijn ook mensen: ik neem het ze niet kwalijk dat ze liever hun tijd besteden aan een onderwerp waar meer positieve aandacht naar uitgaat. Maar dat betekent dat er te weinig wetenschappelijk onderzoek is naar games.

Misschien lijkt jou het wel interessant om daar je werk van te maken. Hoe kunnen games onderzocht worden? Er zijn verschillende invalshoeken om naar het medium te kijken. Ondanks de naam gaat speltheorie (Engels: game theory) niet over "spellen", maar zich om het proces tussen "spelers" in een situatie. Denk aan economie, politiek of psychologie. Het bestuderen van spellen (en dus ook van video games) heet ludologie (Engels: game studies). Dat gaat over de menselijke, culturele activiteit.

In ludologie zijn verschillende velden te onderscheiden.
  • Het meeste onderzoek in games gebeurt op het socio-psychologisch vlak. Games en geweld, de effecten van het spelen van games, noem maar op. Een belangrijk veld, absoluut.
  • De technologische kant van video games krijgt ook aandacht wordt onderzocht. De game industrie is constant aan het innoveren en de mooiste, nieuwste graphics zijn te vinden in games.
  • Waar Video Game Filosofie zich voornamelijk op richt zijn de geesteswetenschappen. Ook Frank Bosman houdt zich hiermee bezig. Hoe gaan wij om met games? Hoe geven we daar betekenis aan?
Onderzoek naar technologie is zo mogelijk 'objectief'. Digital Foundry kijkt bijvoorbeeld naar de technologische eigenschappen van games. Voor de meer technisch ingestelden onder ons is dat interessant. In het sociologisch en psychologisch veld zijn interessante resultaten te vinden. En wat blijkt? 8 Reasons Video Games Can Improve Your ChildCognitive Benefits of Playing Video Games en Horizon: How video games can change your brain zeggen genoeg.

De geesteswetenschappen echter, daar gebeurt te weinig. Ondanks dat de game industrie miljarden omzet, kijken te weinig mensen naar de betekenis van games (zo heb ik mijn niche gevonden met Video Game Filosofie!). Als we zelf niet kritisch zijn op games - design, gender problematiek, geweld, prijs-kwaliteit verhouding - wie doet het dan? Vandaar ook deze website. Je kan, mag en móet zelfs kritisch zijn op wat je bewondert. Enkel zo blijf je er met bewondering naar kijken. Dat kan met video games bestuderen. Misschien iets voor jou?

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Een goed voornemen

Een flinke tijd terug had ik jaarlijks een uitdaging als goed voornemen. Zo heb ik een jaar het nieuws niet gevolgd, een jaar geen kaas en een ander jaar geen vlees gegeten. Ik heb ook geprobeerd een jaar geen alcohol te drinken, dat heb ik vier en een halve maand volgehouden.
Voor 2018 heb ik een nieuwe uitdaging: een jaar niet gamen. Het nieuwe jaar is nog ongeveer anderhalf uur ver weg. Of dichtbij, het is hoe je er naar kijkt. Met de drukte van de kerstvakantie heb ik weinig kunnen gamen de laatste tijd, ik heb een uurtje geleden nog een potje The Binding of Isaac gespeeld. Ik ging een flink aantal keer dood, niks nieuws.
Waarom doe ik deze uitdagingen? Het is om mezelf iets te leren en iets óver mezelf te leren. Een jaar geen kaas was bijvoorbeeld stukken moeilijker dan een jaar geen vlees. Met een jaar geen vlees heb ik vis leren eten. Ik hoop dan ook aankomend jaar weer iets te leren. Het is een persoonlijke uitdaging, als ik op 2 januari nou eenmaal naar de controller moet gr…

Super Mario Land

Zoals je gisteren hebt kunnen lezen, als "goed voornemen" ga ik dit jaar niet gamen. De eerste negen en een half uur van 2018 zijn voorbij en ik heb niet gegamed, tot zover is het een succes. Ik ga dit jaar proberen om ook weer te schrijven voor Video Game Filosofie en deze persoonlijke uitdaging is daar mooi het moment voor. Dit is mijn eerste stuk over een belangrijk moment in mijn geschiedenis van gamen.