Doorgaan naar hoofdcontent

Game ontwikkelaar worden?

Een pessimistisch Amerikaans gezegde luidt "those who can't, teach". Als je als schrijver of kunstenaar bent mislukt, kan je nog altijd leraar Nederlands of kunstgeschiedenis worden. Ik geef geen les en heb tot zover nog nooit geprobeerd een game te maken. Maar wat als ik een poging zou willen doen om een game te maken, hoe zou dat in zijn werking gaan?

Voordat iedereen toegang had tot het internet werden games verkocht in winkels. Als studio had je te maken met uitgevers. Een uitgever hield zich bezig met afzetmartken, marges en afspraken met winkels. De game moest op een fysiek medium verscheept worden; op cartridges of op discs. Voordat het zo ver was, moest je als studio een bijzonder goed idee hebben. Kleine ontwikkelaars waren er eigenlijk niet, afgezien van hobby programmeurs.

BioShock Infinite is gemaakt met de Unreal engine
Tegenwoordig is het relatief makkelijk en goedkoop om zelf een game te maken. Ook is er software te vinden voor het ontwikkelen van games. GameMaker: Studio bijvoorbeeld, games zoals Stealth, Inc. en Hotline Miami zijn daarmee gemaakt. De basisversie is gratis, de "professional" versie is 75 dollar en de complete versie is 480 dollar. Dat lijkt misschien veel, maar als je bedenkt dat Destiny 140 miljoen dollar heeft gekost om te ontwikkelen lijkt 480 dollar vrij redelijk. Zelfs de Unreal Engine is gratis te downloaden en te gebruiken, als voorwaarde is dat als de game meer dan $3000 omzet er 5% van de omzet naar Epic Games gaat. Games zoals BioShock Infinite, Dishonored en Batman: Arkham Asylum zijn gemaakt met de Unreal Engine. Waar het vooral omgaat, is toewijding en doorzettingsvermogen, want oefening baart kunst. In zijn vrije tijd maakte Daisuke "Pixel" Amaya Cave Story. Vijf jaar lang was hij bezig met zijn game, die goed ontvangen werd. En voordat Mojang voor 2,5 miljard dollar werd gekocht door Microsoft was het ook ooit een kleine studio.

Games kunnen online verkocht worden via Steam, maar je zou ook games via je eigen website kunnen aanbieden. Als je net begint, is een game gratis maken een slim idee. Geïnteresseerden kunnen jouw product afnemen en op deze manier heb je al een publiek. Eventueel kan je een mogelijkheid toevoegen om te doneren. Dat deed de Nederlandse ontwikkelaar met Super Crate Box - en de game kreeg een 8 van het toonaangevende game blad Edge.

Het moet beginnen met een goed idee voor een game. Geen Flappy Bird kloon, maar iets nieuws, iets origineels. Helaas, daar heb ik geen idee. Maar ik kan er wel over vertellen.

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Super Mario Land

Zoals je gisteren hebt kunnen lezen, als "goed voornemen" ga ik dit jaar niet gamen. De eerste negen en een half uur van 2018 zijn voorbij en ik heb niet gegamed, tot zover is het een succes. Ik ga dit jaar proberen om ook weer te schrijven voor Video Game Filosofie en deze persoonlijke uitdaging is daar mooi het moment voor. Dit is mijn eerste stuk over een belangrijk moment in mijn geschiedenis van gamen.

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.