Doorgaan naar hoofdcontent

Een vervolg op je game? Denk vooruit!

Metal Gear: Survive is onlangs gepresenteerd en doet radicaal afstand van wat Metal GearMetal Gear maakt. Ontzettend zonde. Het doet fans teleurstellen en zal nieuwe spelers niet snel trekken, het heet toch Metal Gear?

Stel je voor: je bent een game-ontwikkelaar en je bent hard bezig met het maken van wat je eerste commerciële release zal worden. Je wilt graag zien dat het een succes zal worden. Stel dat het inderdaad een hit blijkt te zijn: zou er een vervolg mogelijk zijn? Hier een aantal tips om vast mogelijke problemen in de toekomst uit de weg te gaan.

Titel

The name is the game, of, nomen est omen. Een sterke naam is handig. Hoe ga je het vervolg noemen? Enkel met een cijfer erachter? Dishonored 2 en Fallout 4 bijvoorbeeld. Of met een subtitel erbij, Deus Ex: Mankind Divided?

Stel dat het vervolg een subtitel krijgt, dan zou je bijvoorbeeld de eerste game vast de naam van de serie kunnen meegeven als kern, zoals de games SteamWorld Tower Defense, SteamWorld: Dig en SteamWorld: Heist. Verschillende gameplay, maar wel met robots die runnen op stoomkracht.

Ga vooral niet richting de Japanse titels. De enige role-playing serie Kingdom Hearts bijvoorbeeld: titels als Kingdom Hearts 358/2 Days of Kingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance zijn op zijn minst klungelig te noemen.

Narratief

Een nieuw personage of een volgend hoofdstuk in een serie is verfrissend. Wat helaas te vaak gebeurt bij een vervolg, is dat er plotseling een compleet nieuwe persoonlijke geschiedenis van een bekend personage schijnt te zijn. In Uncharted 4: A Thief's End blijkt Nathan een broer te hebben. In de drie games daarvoor is daar nog nooit één woord over gezegd.

Als de game waar je mee bezig bent een verhaal heeft, bedenk dan in grote lijnen wat er nog meer mogelijk is. Conflict tussen personages onderling komt weinig voor in games; in plaats van een nieuwe slechterik uit het niets ten tonele brengen hoeft niet altijd.

Gameplay

De gameplay moet evolueren. De gameplay van het eerste deel zal, als het goed is, verbeterd worden in het vervolg. Hét voorbeeld is de Super Mario Bros. serie. Deel 1: Mario en Luigi zijn hetzelfde en kunnen alleen van links naar rechts rennen, handjevol power-ups. Deel 2: nieuwe vijanden, nieuwe items, klimmen, vier verschillende personages. Deel 3: overworld kaart, items die je kan opslaan, mini-games. Deel 4: Yoshi, geheime uitgangen, nieuwe sprongen.

Stel dat tijdens het ontwikkelen je een nieuwe gameplay element bedenkt; waarom bewaar je dat niet voor het vervolg, of mogelijke uitbreidingsset?

Design en toon

Soms zijn het andere keuzes. In Dead Space sprak het hoofdpersonage Isaac Clarke niet, in het vervolg heeft hij plotseling wel een stem. Als het werkte in de eerste game hoeft dat niet aangepast te worden. Blijf houden aan de sfeer die je probeert neer te zetten: dat kan ook overdreven en flauw zijn, zolang het vervolg dat ook is. Dus niet eens survival horror van een luchtige platformer maken.

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

De beste game? Of de meest recente, goede game?

Wat is volgens jou de beste game ooit?* Heb je inspiratie nodig? Op Metacritic staat een mooi overzicht van de best beoordeelde games. Valt je iets op? Mij wel. Ten eerste: er zijn er een hoop dubbel genoteerd. Grand Theft Auto V staat er - hoe typerend - vijf keer in. Releases op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en PC worden apart bijgehouden. Ten tweede: van deze top 100 zijn er elf de jaren '90, geen uit de jaren '80; 89 games zijn tussen 2000 en nu uitgebracht. Ten derde: in de top vijf staan er drie uit respectievelijk 1998, 1999 en 2000.
Als we kijken naar het lijstje beste films van IMDb zien we daar een totaal verschillend plaatje: films uit de jaren '50 tot nu. Het tegenargument is dat games nog niet zo lang bestaan, maar Pong is uit 1972, de eerste video game console Magnavox Odyssey uit 1975, Space Invaders uit 1978 en Asteroids uit 1979. En uit de jaren '80 hebben we klassiekers als Pac-Man, Donkey Kong of The Legend of Zelda. Toch worden d…

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.