Doorgaan naar hoofdcontent

Chekhov's gun en games

Nee, dit stukje gaat niet over games en geweld, ook al is het hoog tijd om daar met Video Game Filosofie ook ‘s bij stil te staan. De term “Chekhov’s gun” is iets waar je rekening mee moet houden bij schrijven, een literaire techniek. Het gaat niet eens per se over een pistool. Chekhov was een Russische toneelschrijver. Hij heeft ooit opgemerkt dat als in de eerste akte een pistool zit, dat pistool moet terugkeren in de laatste akte. Oftewel, alles wat gedaan en gezegd word, moet betrekking hebben op het verhaal.

Ooit gehoord van de televisie serie 24? Daarin moet special agent Jack Bauer (Kiefer Sutherland) in 24 uur tijd een mogelijke terreuraanval probeert te voorkomen. Een vaak herhaald punt van kritiek is dat je Jack niet ziet eten of naar de wc ziet gaan, terwijl in 24 uur tijd een mens voedingstoffen nodig heeft en ook die voedingstoffen weer moet afvoeren. Maar zo werken films, boeken en series nou eenmaal. In het eerste Harry Potter boek is hij jarig, net elf jaar geworden. In de zeven boeken die volgen, hoe vaak lees je over zijn stem die lager zou moeten worden, of dat hij onbedoeld erecties kreeg? Ik zeg dit niet om vulgair te zijn, in tegendeel - dit zijn juist heel herkenbare momenten van opgroeien. Welke man heeft niet genante verhalen over volwassen worden? Maar Harry’s mogelijke schaamhaar is niet van belang in de strijd tegen Voldemort, daarom dat het ook niet naar voren komt.

Games met een sterke narratief maken hier ook gebruik van - of juist niet. In de tweede Tomb Raider reeks (Anniversary, Legend en Underworld) heeft Lara’s vader een grotere rol. In het begin zie je hoe door een portaal een andere dimensie in wordt gesleurd. Dit zie je, omdat het vervolgens weer terugkomt. Als later in de game er geen woord over wordt gerept, zou dat absurd zijn.

Let op: vanaf dit moment SPOILERS voor Uncharted 4: A Thief’s End.

Onlangs heb ik Uncharted 4: A Thief's End uitgespeeld. De game had twee momenten van een “Chekhov’s gun”. Eén zag ik mijlenver aankomen, de ander was ik blij door verrast. Hoe ging de game daarmee om?

Laat ik beginnen met het goed gebruik van de literaire techniek. Vroeg in de game zit Nathan thuis, te kibbelen met zijn vrouw over wie de afwas moet doen. Zij stelt voor dat als hij haar high score kan verbeteren in Crash Bandicoot, hij zijn beurt mag overslaan. Vervolgens speel je, als Nathan, een level van de game uit 1996. Ik als 29-jarige gamer kon mijn enthousiasme niet inhouden: de kleurrijke platformer van Naughty Dog uit 1996 is één van mijn eerste ervaringen met de PlayStation. Het is het level geïnspireerd door de rollende rots uit Indiana Jones: als Crash ren je richting de speler en moet de in-beeld-verschijnende hekken, gaten en vijanden ontwijken. De afspiegeling en uiteenzetting tussen de high-definition graphics en gebruik van motion capture voor de acteurs van Uncharted en de hoekige, tekenfilmachtige stijl van Crash Bandicoot was ontzettend leuk en goed gedaan. Des te meer dat later in de game een soortgelijk gameplay moment terugkomt: als Nathan ren je richting het scherm en moet je objecten ontwijken. In dit geval zag ik die verwijzing naar Crash Bandicoot niet meer dan een leuke Easter egg, maar het was juist een leermoment, waar je later in de game iets aan hebt.

Nu de keerzijde: in Uncharted 4: A Thief’s End blijkt dat Nathan Drake een broer heeft, Sam. Deze heeft 15 jaar in een Panamese gevangenis gezeten, terwijl Nathan dacht dat hij was overleden. Sam zegt samen met een drugsbaas de gevangenis te zijn ontsnapt, maar nu wilt die levensgevaarlijke crimineel minstens $200 miljoen zien. In drie eerdere games (en twee spin-offs) is er nog nooit één woord gesproken over een mogelijke broer. Sam komt uit het niets weer in Nathan’s leven - direct wist ik, zonder twijfel, dat het niet anders kon dat Sam op een bepaalde manier Nathan heeft bedrogen. En jawel, Sam blijkt gelogen te hebben. Hij is twee jaar eerder door de bad guy uit A Thief’s End uit de gevangenis gehaald. Dat Nathan geschrokken was wekte mij meer verbazing, natuurlijk zat er een verraad aan te komen. In dit geval was het overduidelijk dat er iets gedaan moest worden met het personage, maar waarom zo clichématig?

Chekhov’s gun is belangrijk bij het schrijven van films, boeken en series, maar ook voor games. In Uncharted 4: A Thief’s End is de gameplay manier uitstekend gedaan, de narratieve manier echter was zo voorspelbaar als maar kan.

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Super Mario Land

Zoals je gisteren hebt kunnen lezen, als "goed voornemen" ga ik dit jaar niet gamen. De eerste negen en een half uur van 2018 zijn voorbij en ik heb niet gegamed, tot zover is het een succes. Ik ga dit jaar proberen om ook weer te schrijven voor Video Game Filosofie en deze persoonlijke uitdaging is daar mooi het moment voor. Dit is mijn eerste stuk over een belangrijk moment in mijn geschiedenis van gamen.

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.