Doorgaan naar hoofdcontent

BioShock: The Collection, een onnodig en dure remake

Ik zal er niet om liegen: BioShock en BioShock Infinite vind ik de twee van de allerbeste games van de vorige generatie consoles. Op zoveel vlakken doen de games het zo goed. Een kort lijstje waarom:

1) De narratief. Twee games met soortgelijke thema's: een dystopie, machtsmisbruik en onderdrukking. Ethiek, religie en vrijheid worden behandeld. En de plottwist in beide games is briljant.
2) Het design van de steden Rapture (BioShock) en Columbia (BioShock Infinite) is werkelijk adembenemend. Rapture, op de bodem van de oceaan, heeft sterke art deco-invloeden en jaren '50 en '60 interieur. Columbia, zwevend door de wolken, ziet zich als het ware Amerika. Beelden die doen denken aan rococo, een barbershop kwartet en dat in 1910. 
3) De gameplay is een combinatie van verschillende genres. Het is first-person shooter en role-playing game. Er zijn bovennatuurlijke upgrades (Plamids in BioShock, Vigors in BioShock Infinite) te vinden, maar deze kunnen niet allemaal gebruikt worden; het is aan de speler welke wel en niet. In de games zijn geluidsopnames te vinden, die meer vertellen over de stad en het verhaal.

Een tijd terug werd bekend gemaakt dat de games opnieuw uitgebracht zouden worden voor PlayStation 4 en Xbox One, samen met de minder goede BioShock 2. Je zou kunnen verwachten dat ik hier blij mee ben, maar ik vind het onnodig. Hier is de trailer van BioShock: The Collection, zoals de remaster heet.


Voor mij is gameplay belangrijker dan het grafische aspect. Voor deze versie is er niks aangepast qua gameplay: het is niks meer dan een nieuwe likje digitale verf, terwijl de games er nog geweldig uitzien op PlayStation 3 en Xbox 360. The Elder Scrolls V: Skyrim krijgt ook een nieuwe editie voor de huidige consoles, maar daar zit bijvoorbeeld de mogelijkheid bij van het toevoegen van mods (modifications, door gebruikers zelf gemaakte aanpassingen). Voor BioShock: The Collection moet je bij release 50 euro voor neertellen. De BioShock Trilogy Pack, de drie games samen, was vorig jaar 15 euro. Zal ik weer een bezoek brengen aan Rapture op PlayStation 4? Voor 15 euro wel, niet voor 50.

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

De beste game? Of de meest recente, goede game?

Wat is volgens jou de beste game ooit?* Heb je inspiratie nodig? Op Metacritic staat een mooi overzicht van de best beoordeelde games. Valt je iets op? Mij wel. Ten eerste: er zijn er een hoop dubbel genoteerd. Grand Theft Auto V staat er - hoe typerend - vijf keer in. Releases op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en PC worden apart bijgehouden. Ten tweede: van deze top 100 zijn er elf de jaren '90, geen uit de jaren '80; 89 games zijn tussen 2000 en nu uitgebracht. Ten derde: in de top vijf staan er drie uit respectievelijk 1998, 1999 en 2000.
Als we kijken naar het lijstje beste films van IMDb zien we daar een totaal verschillend plaatje: films uit de jaren '50 tot nu. Het tegenargument is dat games nog niet zo lang bestaan, maar Pong is uit 1972, de eerste video game console Magnavox Odyssey uit 1975, Space Invaders uit 1978 en Asteroids uit 1979. En uit de jaren '80 hebben we klassiekers als Pac-Man, Donkey Kong of The Legend of Zelda. Toch worden d…

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.