Doorgaan naar hoofdcontent

Video game re-re-re-release

Afgelopen week is bevestigd dat er een BioShock trilogie remaster in de maak is; voor PlayStation 4 en Xbox One. Sinds de release van de nieuwste generatie video game consoles zijn er verschillende remasters verschenen: denk aan The Last of Us, Halo: The Master Chief Collection of Tomb Raider. Waar hebben we het precies over? Remake, remaster of definitive edition: het is een game die opnieuw is uitgebracht voor een later systeem.

Remasters zijn niks nieuws. Voor de GameCube verscheen in 2004 Metal Gear Solid: The Twin Snakes, een remake van het origineel voor de PlayStation uit 1998. Nintendo maakte voor de Collector's Edition van The Legend of Zelda: The Wind Waker het mogelijk om Ocarina of Time te spelen. Nintendo heeft bovendien ook NES klassiekers als Excitebike en Dr. Mario later uitgebracht voor de GBA. Ook zijn de Final Fantasy games keer op keer opnieuw uitgebracht voor andere systemen. Deze worden meestal aangepast, met nieuwe technologie en waar mogelijk nieuwe gameplay-elementen, Tomb Raider Anniversary uit 2007 bijvoorbeeld, een remake van de eerste Tomb Raider uit 1996.

Wat nu de trend is, is iets anders. Recente games zoals DmC: Devil May Cry en Sleeping Dogs worden opnieuw uitgebracht, één console-generatie later. Voor sommige gamers is het zeker interessant om bepaalde games voor het eerst te kunnen spelen om een nieuw systeem. Stel dat een PlayStation 4 je eerste console zou zijn, dan is het interessant om een kans te krijgen om de Uncharted games te kunnen spelen. Maar is het dat waard? Afgezien van iets mooiere graphics en kortere laadtijden zijn de games nagenoeg hetzelfde.

Een terecht punt van kritiek is dat deze games, nadat ze een nieuw laagje digitale verf krijgen, vervolgens worden verkocht voor alsnog een behoorlijk bedrag. De nieuwe versie van Dishonored bijvoorbeeld was bij release 40 euro; het origineel van drie jaar geleden was bij release 60 euro. Dat de downloadable content kwam bij de nieuwe versie is leuk, maar het is alsnog prijzig. Sommige uitgevers maken het wel erg bont: de HD re-release van de twee games Final Fantasy X (2001) en X-2 (2003) kost 50 euro.

Dat ontwikkelaars en uitgevers geld willen verdienen begrijp ik absoluut. Wat ik jammer vind, is dat de tijd en energie verloren gaat het in omzetten van oude games. The Last of Us, één van de allerbeste games van vorige generatie, verscheen in juni 2013 voor de PlayStation 3. In juli 2014 verscheen de remaster voor de PlayStation 4. Wat als ontwikkelaar Naughty Dog in die tijd aan een nieuwe game had kunnen werken?

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Een goed voornemen

Een flinke tijd terug had ik jaarlijks een uitdaging als goed voornemen. Zo heb ik een jaar het nieuws niet gevolgd, een jaar geen kaas en een ander jaar geen vlees gegeten. Ik heb ook geprobeerd een jaar geen alcohol te drinken, dat heb ik vier en een halve maand volgehouden.
Voor 2018 heb ik een nieuwe uitdaging: een jaar niet gamen. Het nieuwe jaar is nog ongeveer anderhalf uur ver weg. Of dichtbij, het is hoe je er naar kijkt. Met de drukte van de kerstvakantie heb ik weinig kunnen gamen de laatste tijd, ik heb een uurtje geleden nog een potje The Binding of Isaac gespeeld. Ik ging een flink aantal keer dood, niks nieuws.
Waarom doe ik deze uitdagingen? Het is om mezelf iets te leren en iets óver mezelf te leren. Een jaar geen kaas was bijvoorbeeld stukken moeilijker dan een jaar geen vlees. Met een jaar geen vlees heb ik vis leren eten. Ik hoop dan ook aankomend jaar weer iets te leren. Het is een persoonlijke uitdaging, als ik op 2 januari nou eenmaal naar de controller moet gr…

Super Mario Land

Zoals je gisteren hebt kunnen lezen, als "goed voornemen" ga ik dit jaar niet gamen. De eerste negen en een half uur van 2018 zijn voorbij en ik heb niet gegamed, tot zover is het een succes. Ik ga dit jaar proberen om ook weer te schrijven voor Video Game Filosofie en deze persoonlijke uitdaging is daar mooi het moment voor. Dit is mijn eerste stuk over een belangrijk moment in mijn geschiedenis van gamen.