Doorgaan naar hoofdcontent

Video game re-re-re-release

Afgelopen week is bevestigd dat er een BioShock trilogie remaster in de maak is; voor PlayStation 4 en Xbox One. Sinds de release van de nieuwste generatie video game consoles zijn er verschillende remasters verschenen: denk aan The Last of Us, Halo: The Master Chief Collection of Tomb Raider. Waar hebben we het precies over? Remake, remaster of definitive edition: het is een game die opnieuw is uitgebracht voor een later systeem.

Remasters zijn niks nieuws. Voor de GameCube verscheen in 2004 Metal Gear Solid: The Twin Snakes, een remake van het origineel voor de PlayStation uit 1998. Nintendo maakte voor de Collector's Edition van The Legend of Zelda: The Wind Waker het mogelijk om Ocarina of Time te spelen. Nintendo heeft bovendien ook NES klassiekers als Excitebike en Dr. Mario later uitgebracht voor de GBA. Ook zijn de Final Fantasy games keer op keer opnieuw uitgebracht voor andere systemen. Deze worden meestal aangepast, met nieuwe technologie en waar mogelijk nieuwe gameplay-elementen, Tomb Raider Anniversary uit 2007 bijvoorbeeld, een remake van de eerste Tomb Raider uit 1996.

Wat nu de trend is, is iets anders. Recente games zoals DmC: Devil May Cry en Sleeping Dogs worden opnieuw uitgebracht, één console-generatie later. Voor sommige gamers is het zeker interessant om bepaalde games voor het eerst te kunnen spelen om een nieuw systeem. Stel dat een PlayStation 4 je eerste console zou zijn, dan is het interessant om een kans te krijgen om de Uncharted games te kunnen spelen. Maar is het dat waard? Afgezien van iets mooiere graphics en kortere laadtijden zijn de games nagenoeg hetzelfde.

Een terecht punt van kritiek is dat deze games, nadat ze een nieuw laagje digitale verf krijgen, vervolgens worden verkocht voor alsnog een behoorlijk bedrag. De nieuwe versie van Dishonored bijvoorbeeld was bij release 40 euro; het origineel van drie jaar geleden was bij release 60 euro. Dat de downloadable content kwam bij de nieuwe versie is leuk, maar het is alsnog prijzig. Sommige uitgevers maken het wel erg bont: de HD re-release van de twee games Final Fantasy X (2001) en X-2 (2003) kost 50 euro.

Dat ontwikkelaars en uitgevers geld willen verdienen begrijp ik absoluut. Wat ik jammer vind, is dat de tijd en energie verloren gaat het in omzetten van oude games. The Last of Us, één van de allerbeste games van vorige generatie, verscheen in juni 2013 voor de PlayStation 3. In juli 2014 verscheen de remaster voor de PlayStation 4. Wat als ontwikkelaar Naughty Dog in die tijd aan een nieuwe game had kunnen werken?

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.

De beste game? Of de meest recente, goede game?

Wat is volgens jou de beste game ooit?* Heb je inspiratie nodig? Op Metacritic staat een mooi overzicht van de best beoordeelde games. Valt je iets op? Mij wel. Ten eerste: er zijn er een hoop dubbel genoteerd. Grand Theft Auto V staat er - hoe typerend - vijf keer in. Releases op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en PC worden apart bijgehouden. Ten tweede: van deze top 100 zijn er elf de jaren '90, geen uit de jaren '80; 89 games zijn tussen 2000 en nu uitgebracht. Ten derde: in de top vijf staan er drie uit respectievelijk 1998, 1999 en 2000.
Als we kijken naar het lijstje beste films van IMDb zien we daar een totaal verschillend plaatje: films uit de jaren '50 tot nu. Het tegenargument is dat games nog niet zo lang bestaan, maar Pong is uit 1972, de eerste video game console Magnavox Odyssey uit 1975, Space Invaders uit 1978 en Asteroids uit 1979. En uit de jaren '80 hebben we klassiekers als Pac-Man, Donkey Kong of The Legend of Zelda. Toch worden d…