Doorgaan naar hoofdcontent

Video Game Filosofie WANTS YOU!

Als ik praat over mijn fascinatie met video games, krijg ik vaak standaard reacties te horen. Hier een klein overzicht van opmerkingen en mijn weerwoord.

  • "Ik speel geen games, dat is iets voor _____". Er rust een stigma op games, en dit is een reactie die ik vaak genoeg hoor. Er zijn zeker mensen die nog nooit een game hebben gespeeld. Maar misschien speel je geen Tomb Raider, maar wel een potje Candy Crush Saga op je telefoon. Dat is een game. Wat is de gemiddelde gamer überhaupt? Zie deze PDF: 59% man, 41%. 26% van alle gamers is over de 50 jaar. Games zijn niet enkel voor puberale jochies.
  • "Alle games zijn zoals Call of Duty". Niet bepaald. Het gelijkstellen van één gewelddadige first-person shooter serie met het medium games is hetzelfde als denken dat de Transformers films typerend zijn voor cinema, of dat 50 Shades of Grey hét toppunt is van literatuur. Eén van de beste games die ik gespeeld heb in de afgelopen jaren is Telltale's The Walking Dead. En ik schaam mij niet om te zeggen dat ik aan het einde heel, heel hard heb moeten huilen.
  • "Oh, dus je speelt World of Warcraft?" Nee, nog nooit gespeeld. Maar het Corrupted Blood incident vind ik dan wel fascinererend. Een overdraagbare ziekte werd aan de game toegevoegd. Meer dan zes miljoen personages werden geïnfecteerd. Epidemiologen volgden de gebeurtenis met veel interesse, want hoe de spelers zich in de game gedroegen is een weerspiegeling hoe mensen in een werkelijke situatie zouden handelen.
Door het gesprek aan te gaan, zien anderen in wat games wel zijn, wat er met games gedaan kan worden. En in plaats van dat elke keer te doen in een gesprek, is een website net even wat handiger. Zo kan een groter publiek bereikt worden, vrijblijvend. Morgen ga ik langs de Kamer van Koophandel om het als bedrijf te registreren. Ik ga er niet vanuit dat ik tonnen met deze website zal gaan verdienen. Nog niet althans, want voorlopig maak ik alleen maar kosten. Daar ben ik bereid toe, want ik geloof in dit project en idee.

Echter, alleen gaat dat niet zo makkelijk. Ik moet naast Video Game Filosofie werken en heb ook nog een sociaal leven. Heb jij ook interesse in games, vanuit een filosofische, levensbeschouwelijke, sociale, culturele, ludologische, narratieve of op-wat-voor-manier-dan-ook invalshoek? Help Video Game Filosofie met je woorden. Misschien een interessante recensie? Of een betoog over de ontwikkelingen in de video game industrie? Of een persoolijk verhaal. Kan je je zegje doen en gelezen worden. Of ben je meer van (web)design en de technische kant? Ook dan kan ik zeker je hulp gebruiken.

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.

De beste game? Of de meest recente, goede game?

Wat is volgens jou de beste game ooit?* Heb je inspiratie nodig? Op Metacritic staat een mooi overzicht van de best beoordeelde games. Valt je iets op? Mij wel. Ten eerste: er zijn er een hoop dubbel genoteerd. Grand Theft Auto V staat er - hoe typerend - vijf keer in. Releases op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en PC worden apart bijgehouden. Ten tweede: van deze top 100 zijn er elf de jaren '90, geen uit de jaren '80; 89 games zijn tussen 2000 en nu uitgebracht. Ten derde: in de top vijf staan er drie uit respectievelijk 1998, 1999 en 2000.
Als we kijken naar het lijstje beste films van IMDb zien we daar een totaal verschillend plaatje: films uit de jaren '50 tot nu. Het tegenargument is dat games nog niet zo lang bestaan, maar Pong is uit 1972, de eerste video game console Magnavox Odyssey uit 1975, Space Invaders uit 1978 en Asteroids uit 1979. En uit de jaren '80 hebben we klassiekers als Pac-Man, Donkey Kong of The Legend of Zelda. Toch worden d…