Doorgaan naar hoofdcontent

Video game cultuur

Is het ondenkbaar dat er ooit een video game museum komt? Het klinkt misschien als een fantasierijk toekomstbeeld, maar waarom niet? Anno 2016 zijn er musea toegewijd aan literatuur, muziek en film. Een aantal musea wereldwijd hebben (semi-)permanente video game tentoonstellingen. Wat zou er moeten gebeuren dat het de gewoonste zaak van de wereld is om naar een video game museum te gaan?

Ik zou zeggen dat een groot deel van de verantwoordelijkheid bij de gamers zélf ligt. Als ik op een borrel nieuwe mensen ontmoet, leg ik met trots uit waarom ik zo gek ben op games. Ik merk dat anderen dat verrassend vinden, want de doorsnee gamer is niet mondig. We gaan mee met de publieke opinie, dat games niet meer dan vermaak zijn. Maar werd er niet zo ooit gedacht over film?

Als jij zou zeggen dat je graag films kijkt, denk ik niet aan Transformers of The Expendables. Nee, als iemand zegt van films te houden, dan denk je aan de betere film: de filmhuisfilm, Stanley Kubrick en David Lynch. Als ik zeg van games te houden, dan denkt iemand niet aan The Last of Us, The Walking Dead: Season One of Papers, Please, maar aan Call of Duty, FIFA of World of Warcraft. Games die de meeste aandacht krijgen, het grootste (marketing)budget hebben of het meest controversieël zijn.

Toch weten we dat niet elke gamer zulke games speelt, en helemaal niet alléén maar die games. We kunnen games spelen, er kritisch over zijn én er over praten met niet-gamers. Als we dat doen, word het mogelijk om games niet enkel te zien als hersenloos vermaak, wat toch nog steeds het stereotype beeld is. Graag zou ik een video game museum zien, in een cultuur waar games de plek krijgen die ze verdienen.

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.

De beste game? Of de meest recente, goede game?

Wat is volgens jou de beste game ooit?* Heb je inspiratie nodig? Op Metacritic staat een mooi overzicht van de best beoordeelde games. Valt je iets op? Mij wel. Ten eerste: er zijn er een hoop dubbel genoteerd. Grand Theft Auto V staat er - hoe typerend - vijf keer in. Releases op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en PC worden apart bijgehouden. Ten tweede: van deze top 100 zijn er elf de jaren '90, geen uit de jaren '80; 89 games zijn tussen 2000 en nu uitgebracht. Ten derde: in de top vijf staan er drie uit respectievelijk 1998, 1999 en 2000.
Als we kijken naar het lijstje beste films van IMDb zien we daar een totaal verschillend plaatje: films uit de jaren '50 tot nu. Het tegenargument is dat games nog niet zo lang bestaan, maar Pong is uit 1972, de eerste video game console Magnavox Odyssey uit 1975, Space Invaders uit 1978 en Asteroids uit 1979. En uit de jaren '80 hebben we klassiekers als Pac-Man, Donkey Kong of The Legend of Zelda. Toch worden d…