Doorgaan naar hoofdcontent

Top 7 redenen waarom een "Top 10 van ..." lijst niet werkt

Geregeld hebben video game websites een lijstje als artikel, met titels als 20 Video Game Bosses You Must Defeat Before You DieThe 10 Weirdest Video Games of All Time of The 20 Hottest Video Game Girls. Omdat ik fel tegen zulke stomme lijsten ben, hier een top 10 7 lijstje met waarom zoiets niet werkt.

1. De eerste is misschien te verwachten, maar ze zijn subjectief. Dat klinkt misschien als een schot voor open doel, maar als er staat "of all time" klinkt dat niet alsof dat bedoeld is voor enkel van de lezers van de site. Een vrouwelijke Japanse gamer in de veertig heeft misschien een totaal andere kijk op haar favoriete vrouwelijke gamepersonage dan een puberende Amerikaan van 15, om totaal verschillende redenen.

2. Gesproken over titels, het is niet voor niks "before you die", "of all time" en "hottest video game girls". Je móet er wel op klikken, stel je voor dat je het zou missen! Een "top 10 middelmatige levels" of "graphics die er best goed uit zien" zie je niet voorbij komen, het moet altijd, absoluut, perfect zijn.

3. Waarom moet het überhaupt in een lijst? Het argument is dat een lijst met items is makkelijker te consumeren dan een stuk tekst. Alsof het geschreven is voor kinderen die leren tellen: na nummer tien van een paar regels lang komt nummer negen van een paar regels lang. En je bent bijna klaar als je in de buurt komt van nummer één. Maar een lijstje is geen artikel, geen interessant stuk. Het is een opsomming. Een goed geschreven artikel met een opinie (wellicht met een afbeelding of twee) werkt veel beter en blijft beter hangen.

4. Van sommige dingen zijn er gewoon teveel. Een Top 100 Video Game Weapons is zelf al veel te lang om nog interessant te blijven. Dan is er nog de vraag hoe het komt dat het wapen op nummer 56 staat en niet op nummer 57. En er zijn zoveel verschillende wapens in games, dus welke wapens zitten allemaal niet in deze lijst?

5. En van andere dingen zijn er weer niet genoeg. Als het dan gaat over bijzonder specifieke concepten, krijg je zoiets als The 20 best horror games of all time. Maak dan geen lijst.

6. Een "beste games" lijst is ook niet interessant, want óf je kent ze al uit eigen ervaring óf er is al zoveel over geschreven dat je ze niet nog een keer voorbij hoeft te komen. Bovendien hebben we Metacritic, die heel handig alle recensies bij elkaar pakt en er een definitief cijfer aan geeft. Geen lijstjes meer nodig.

7. Moet ik echt er tien gaan bedenken? Ik dacht het niet. Het idee dat een lijstje uit zoveel onderdelen bestaat maakt het de auteur alleen maar moeilijk. Dan krijg je zoiets als een "top 13": 13 Of The Most Emotional Moments In Video Games.

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.

De beste game? Of de meest recente, goede game?

Wat is volgens jou de beste game ooit?* Heb je inspiratie nodig? Op Metacritic staat een mooi overzicht van de best beoordeelde games. Valt je iets op? Mij wel. Ten eerste: er zijn er een hoop dubbel genoteerd. Grand Theft Auto V staat er - hoe typerend - vijf keer in. Releases op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en PC worden apart bijgehouden. Ten tweede: van deze top 100 zijn er elf de jaren '90, geen uit de jaren '80; 89 games zijn tussen 2000 en nu uitgebracht. Ten derde: in de top vijf staan er drie uit respectievelijk 1998, 1999 en 2000.
Als we kijken naar het lijstje beste films van IMDb zien we daar een totaal verschillend plaatje: films uit de jaren '50 tot nu. Het tegenargument is dat games nog niet zo lang bestaan, maar Pong is uit 1972, de eerste video game console Magnavox Odyssey uit 1975, Space Invaders uit 1978 en Asteroids uit 1979. En uit de jaren '80 hebben we klassiekers als Pac-Man, Donkey Kong of The Legend of Zelda. Toch worden d…