Doorgaan naar hoofdcontent

Toekomstplannen

De video game industrie is aan het veranderen. Waar vroeger personages óf blanke mannen waren óf hyperseksuele cyberbabes, hebben we nu de donkere Lee in The Walking Dead en loopt er nu een anatomische correcte Lara Croft rond. Video game media in Nederland loopt achter de feiten aan: de doorsnee game-website is te plat, gericht op een jong, mannelijk publiek. De gemiddelde leeftijd echter is 35, en 41% van gamers zijn vrouw. Video game recensies zijn overal te vinden, recensies over boeken over video games niet. Wetenschappelijke artikelen over games worden niet behandeld. Als tegenantwoord: Video Game Filosofie.

Een kleine twee weken ben ik nu bezig met Video Game Filosofie. Waar wil ik heen? Wat wil ik bereiken? Ik zal proberen een beeld te schetsen van mijn toekomstplannen. Wie heb ik voor ogen als ik een gedachtespinsel op papier zet? Klaarblijkelijk jij, want je bent dit aan het lezen! Ik wil de geïnteresseerde meekrijgen in de maatschappelijke discussie; om eindelijk 's van het beeld af te komen van de bebrilde nerd, alleen achter zijn computer. Ik ben deze blog begonnen om lezers verder te laten kijken naar het medium, maar op een toegankelijke, nuchtere manier. 

Ik ben bezig met het verkrijgen van een eigen domeinnaam; videogamefilosofie.nl klinkt een stuk mooier dan videogamefilosofie.blogspot.nl. Met het inschrijven bij de Kamer van Koophandel zal het ook makkelijker worden om contacten te leggen met andere gamers, websites en ontwikkelaars. Idealiter kan ik verschillende pagina's maken, maar zo ver is het nog niet.

Iets over mij: mijn naam is Sebastiaan Soetermans, ik ben 29 en woon in Utrecht - maar ben een geboren en getogen Amsterdammer. Na de middelbare school heb ik vanaf alles gestudeerd: geschiedenis, religie en levensbeschouwing en geestelijk werk. Vanaf jongaf aan heb ik een brede interesse gehad in cultuur, kunst, taal en filosofie. Ik werk sinds mijn achttiende in de horeca en ben een doorgewinterde barman. En ik speel games vanaf mijn vijfde games (de eerste game die ik speelde was Hook voor de NES bij een schoolvriendje); ik ben opgegroeid met het medium en heb mogen meemaken hoe games zélf opgroeiden.

Mijn interesse in filosofie, kunst en levensbeschouwing heeft ook betrekking op games: het zijn culturele producten, net zoals kunst, film en literatuur. Het is heel normaal om te zeggen dat je graag moderne kunst bewondert, een liefhebber van film bent of graag op de bank verdwaalt in een goed boek. Games hebben die status nog niet; ik wil ook games in een positiever daglicht te zetten.

Daar is Video Game Filosofie voor bedoeld. Speel je mee?

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.

De beste game? Of de meest recente, goede game?

Wat is volgens jou de beste game ooit?* Heb je inspiratie nodig? Op Metacritic staat een mooi overzicht van de best beoordeelde games. Valt je iets op? Mij wel. Ten eerste: er zijn er een hoop dubbel genoteerd. Grand Theft Auto V staat er - hoe typerend - vijf keer in. Releases op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en PC worden apart bijgehouden. Ten tweede: van deze top 100 zijn er elf de jaren '90, geen uit de jaren '80; 89 games zijn tussen 2000 en nu uitgebracht. Ten derde: in de top vijf staan er drie uit respectievelijk 1998, 1999 en 2000.
Als we kijken naar het lijstje beste films van IMDb zien we daar een totaal verschillend plaatje: films uit de jaren '50 tot nu. Het tegenargument is dat games nog niet zo lang bestaan, maar Pong is uit 1972, de eerste video game console Magnavox Odyssey uit 1975, Space Invaders uit 1978 en Asteroids uit 1979. En uit de jaren '80 hebben we klassiekers als Pac-Man, Donkey Kong of The Legend of Zelda. Toch worden d…