Doorgaan naar hoofdcontent

Thema's in video games

Wolfenstein 3D (1992) is een first-person shooter, dat is Doom (2016) ook. De eerste is in onze moderne ogen mateloos gedateerd. Het spel speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog, waar je als B.J. Blazkowicz je door nazi's heen moet knallen. Doom is een game van nu; splinternieuwe graphics, nieuwste gameplay. En je bestuurt een naamloze Marinier die op Mars demonen moet doorzeven met kogels. Games worden geclassificeerd op hun gameplay-element. First-person shooter, action role-playing, puzzle. Dit is de normale manier om video games in te delen en op die manier te begrijpen. Ergens is dat heel gek, want al blijkt uit de vergelijking tussen twee games in hetzelfde genre, ze kunnen totaal verschillen van verhaal en setting.

Als een game een verhaal heeft, word dat meestal aan de gamer duidelijk gemaakt. Middels een openingfilmpje, cutscenes of een in-game journal. Far Cry 4 begint gelijk te vertellen dat het hoofdpersonage Ajay teruggaat naar zijn ouderlijk land, om zijn moeder's as te verspreiden. Het fictieve land Kyrat wordt bestuurd door een dictator, en jij bent toevallig de zoon van de oprichter van de rebellenbeweging. Maak je geen zorgen, dit zijn geen spoilers: dit gebeurt allemaal in de eerst vijf minuten.

Het bespeuren van een thema - waar het eigenlijk allemaal omdraait - kan interessant zijn; sommige games doen geen enkele moeite om een thema in zich te dragen, andere games lijken juist weer DIT GAAT OVER SPIJT EN VERZOENING! te roepen. Als een game nadrukkelijk een thema behandeld, valt daar weinig over te discussiëren. Hoe je erover denkt, dat is een andere vraag natuurlijk.

Thema's zijn wat goede games zo goed maken. BioShock, The Last of Us, Half-Life 2: door de game zit een rode draad. Het interessante daaraan is juist dat we eigenlijk niet doorhebben dát er een overkoepelend thema inzit. Terwijl die beslissing van de makers er voor heeft gezorgd dat het een coherent geheel is.

Gek toch dat we games indelen op genre, terwijl op thema veel zinniger zou zijn.

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.

De beste game? Of de meest recente, goede game?

Wat is volgens jou de beste game ooit?* Heb je inspiratie nodig? Op Metacritic staat een mooi overzicht van de best beoordeelde games. Valt je iets op? Mij wel. Ten eerste: er zijn er een hoop dubbel genoteerd. Grand Theft Auto V staat er - hoe typerend - vijf keer in. Releases op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en PC worden apart bijgehouden. Ten tweede: van deze top 100 zijn er elf de jaren '90, geen uit de jaren '80; 89 games zijn tussen 2000 en nu uitgebracht. Ten derde: in de top vijf staan er drie uit respectievelijk 1998, 1999 en 2000.
Als we kijken naar het lijstje beste films van IMDb zien we daar een totaal verschillend plaatje: films uit de jaren '50 tot nu. Het tegenargument is dat games nog niet zo lang bestaan, maar Pong is uit 1972, de eerste video game console Magnavox Odyssey uit 1975, Space Invaders uit 1978 en Asteroids uit 1979. En uit de jaren '80 hebben we klassiekers als Pac-Man, Donkey Kong of The Legend of Zelda. Toch worden d…