Doorgaan naar hoofdcontent

Sunday Service #4

Op zondag is er Sunday Service op Video Game Filosofie. Een korte boodschap, bedoeld als moment van bezinning.

Esthetiek is de filosofische tak die zich bekommert om de leer van de schoonheid en de kunsten. Waarom vinden we bepaalde dingen mooi en aangenaam, andere dingen niet? Waar moet een kunstwerk aan voldoen? Kunststromingen kennen haar eigen esthetische leer; door kunstenaars zelf, kunsthistorici en toonaangevende denkers. Voor het medium film kan je denken aan regisseurs zoals Stanley Kubrick, David Lynch of, meer recentelijk, Christopher Nolan. Een typerend gebruik van kleurgebruik, cinematografie of setdesign.

Hoe zit dat met games? Is er een esthetisch ideaal? Ik vraag me of we games kunnen benaderen op die manier. De nagenoeg plot-loze indie art game Flower is prachtig. De lineaire third-person shooter Red Dead Redemption ook. Ze zijn totaal verschillend. Wat ze overeen hebben, is dat het allebei games zijn. Games moeten gespeeld worden om te worden ervaren. Het is daarmee een gebruiksvoorwerp, in de letterlijke zin van het woord. De inhoud moet worden aangegaan. Daar zit een probleem: in onze Westerse wereld is er een strikte platonistische scheiding tussen goed en kwaad, licht en donker, wereld en geest.

We kijken naar kunst in musea; door glas heen of voor een touw staand. We bewonderen het, van een afstand. Voor Fez pak je de controller en ben je bezig. Het is dat fundamentele onderscheid wat het zo lastig maakt. Film is visueel, door literatuur te lezen ontstaat er een abstract beeld in je hoofd. Maar gamen is bezig zijn met iets wereldlijks, met stof. Alsof je weer met blokken speelt, in plaats van een architectisch hoogtepunt bewondert.

Ik ben van mening dat we die opvatting moeten veranderen. Games kunnen absoluut esthetisch worden benaderd; denk aan karakterdesign, narratief, gameplay, muziek of zelfs de layout van heads-up displays of menus.

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.

De beste game? Of de meest recente, goede game?

Wat is volgens jou de beste game ooit?* Heb je inspiratie nodig? Op Metacritic staat een mooi overzicht van de best beoordeelde games. Valt je iets op? Mij wel. Ten eerste: er zijn er een hoop dubbel genoteerd. Grand Theft Auto V staat er - hoe typerend - vijf keer in. Releases op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en PC worden apart bijgehouden. Ten tweede: van deze top 100 zijn er elf de jaren '90, geen uit de jaren '80; 89 games zijn tussen 2000 en nu uitgebracht. Ten derde: in de top vijf staan er drie uit respectievelijk 1998, 1999 en 2000.
Als we kijken naar het lijstje beste films van IMDb zien we daar een totaal verschillend plaatje: films uit de jaren '50 tot nu. Het tegenargument is dat games nog niet zo lang bestaan, maar Pong is uit 1972, de eerste video game console Magnavox Odyssey uit 1975, Space Invaders uit 1978 en Asteroids uit 1979. En uit de jaren '80 hebben we klassiekers als Pac-Man, Donkey Kong of The Legend of Zelda. Toch worden d…