Doorgaan naar hoofdcontent

Sunday Service #3

Een weekendje weg is heerlijk. Even uitwaaien, op adem komen. Het is goed voor een mens om zo nu en dan de rust op te zoeken. We hebben daar misschien niet altijd de tijd of het geld voor. Er zijn alternatieven. Eerder besprak ik het spelen van games als uitlaatklep, of door te ontspannen met rustige games, zoals Journey. Vandaag echter opper ik om soms games voor een dag of weekend volledig te laten staan.

Een meditatie-instructeur citeerde eens een Japanse boeddhist: "Als je het druk hebt, mediteer één uur per dag. En als je het heel druk hebt, twee uur per dag". Datzelfde kan ook voor games gelden. Door soms "nee" te zeggen heb je controle over jezelf. Het "ja" zeggen is dan een krachtiger en overwogen besluit. Het vergroot de betekenis van wat je doet en waar je je op wilt richten, zowel in de game of in je dagelijks bestaan.

Games zijn uiteindelijk maar spelletjes. We geven er zelf waarde aan; dat betekent ook dat we er meer of minder om kunnen geven, of anders naar leren kijken. De eigen houding tegenover het medium is waar het om draait. Dat gaat meestal langs heen: waarom denken we zo en zo over de dingen? Als je iets waardeert, helemaal gek van bent, is het ook mogelijk om even daar afstand van te nemen. Dat houdt je relatie tot datgene vers en blijvend. Heb je ooit een game zo vaak gespeeld dat je er helemaal klaar mee bent? Dat je ergens geen zin meer had, maar door verveling of door een gebrek aan een alternatief maar doorging? Dan raak je uitgekeken op de game die je ooit zo graag speelde.

Dus dit weekend even geen games voor mij. Maar goed ook, want ik heb nu al weer zin in een potje The Binding of Isaac.

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.

De beste game? Of de meest recente, goede game?

Wat is volgens jou de beste game ooit?* Heb je inspiratie nodig? Op Metacritic staat een mooi overzicht van de best beoordeelde games. Valt je iets op? Mij wel. Ten eerste: er zijn er een hoop dubbel genoteerd. Grand Theft Auto V staat er - hoe typerend - vijf keer in. Releases op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en PC worden apart bijgehouden. Ten tweede: van deze top 100 zijn er elf de jaren '90, geen uit de jaren '80; 89 games zijn tussen 2000 en nu uitgebracht. Ten derde: in de top vijf staan er drie uit respectievelijk 1998, 1999 en 2000.
Als we kijken naar het lijstje beste films van IMDb zien we daar een totaal verschillend plaatje: films uit de jaren '50 tot nu. Het tegenargument is dat games nog niet zo lang bestaan, maar Pong is uit 1972, de eerste video game console Magnavox Odyssey uit 1975, Space Invaders uit 1978 en Asteroids uit 1979. En uit de jaren '80 hebben we klassiekers als Pac-Man, Donkey Kong of The Legend of Zelda. Toch worden d…