Doorgaan naar hoofdcontent

Sunday Service #2

We leven in een drukke wereld. Er word veel van ons gevraagd, op financieël, sociaal en psychologisch gebied. We doen daar ook zelf aan mee: we laten de drukte en stress toe en geven dat door aan anderen. Het is belangrijk om van tijd tot tijd stil te staan en even op adem te komen. Dat lijkt soms moeilijk, maar vergeet niet dat games daar gebruik van maken.

Denk aan cutscenes, een puzzel die opgelost moet worden of in-game documenten die gelezen kunnen worden. Op zulke momenten kan je je actieve houding even loslaten. Ik sprak al eerder over The Last of Us. Ellie vertelt flauwe grappen uit een moppenboek, een totaal andere ervaring dan langs gewelddadige bendes te moeten sluipen en/of proberen uit te schakelen. Deze wisselwerking zorgt dat voor de energieke stukken de meeste aandacht voor is. Want de boog kan niet altijd gespannen staan.

Dat wilt niet zeggen dat een spannende game niet ontspannend is. We kijken spannende films en series, ook ter ontspanning. Een game kan lekker uitblazen zijn, dus als je lekker aliens wilt afknallen in Doom of wilt scheuren in een sportauto in Forza is dat jouw rustmoment. Ook een game uitspelen is een prestatie, iets afmaken.

Wil je dan toch graag gamen en het rustig aandoen, dan zijn er nog andere opties. Flower van thatgamecompany bijvoorbeeld, voor de PlayStation 3, PlayStation 4 en PS Vita. In Flower bestuur je de wind. Als je langs een bloem vliegt, ontbloeit deze en komt er een bloemblaadje aan de wind te hangen. Des te meer bloemen zijn ontbloeit, des te langer de staart van bloemblaadjes. Geen tijdslimiet, geen high score om te halen.

Vergeet vooral niet dat games jou als speler bewust een adempauze geven, zodat je weer verder kan. Als jij jezelf geen adempauze in het leven geeft, hoe kan je dan verder?

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.

De beste game? Of de meest recente, goede game?

Wat is volgens jou de beste game ooit?* Heb je inspiratie nodig? Op Metacritic staat een mooi overzicht van de best beoordeelde games. Valt je iets op? Mij wel. Ten eerste: er zijn er een hoop dubbel genoteerd. Grand Theft Auto V staat er - hoe typerend - vijf keer in. Releases op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en PC worden apart bijgehouden. Ten tweede: van deze top 100 zijn er elf de jaren '90, geen uit de jaren '80; 89 games zijn tussen 2000 en nu uitgebracht. Ten derde: in de top vijf staan er drie uit respectievelijk 1998, 1999 en 2000.
Als we kijken naar het lijstje beste films van IMDb zien we daar een totaal verschillend plaatje: films uit de jaren '50 tot nu. Het tegenargument is dat games nog niet zo lang bestaan, maar Pong is uit 1972, de eerste video game console Magnavox Odyssey uit 1975, Space Invaders uit 1978 en Asteroids uit 1979. En uit de jaren '80 hebben we klassiekers als Pac-Man, Donkey Kong of The Legend of Zelda. Toch worden d…