Doorgaan naar hoofdcontent

Sunday Service #1

Zondag was ooit gereserveerd om naar de kerk te gaan. Brave christenen stonden vroeg op en deden hun mooiste kleren aan om bij de dienst aanwezig te zijn. De kerk trekt weinig bezoekers tegenwoordig, we slapen uit en maken een lekker ontbijtje. Misschien een wandeling maken of een verplicht bezoek aan (schoon)ouders. Tijden veranderen.

Ik groeide op in een tijd waar games moeilijk waren. Eén keer geraakt worden en je moest het hele level overnieuw doen, zou dat de gamer van nu nog aan kunnen? Ik moet niet teveel mopperen, want ook ik speel games van nu. Autosaves, regenerating health, hints in het scherm: allemaal een stuk makkelijker dan erachter komen dat ik in plaats van 'load' ik voor 'save' koos op het moment dat Lara een ravijn inviel. Of dat de timer van Final Fantasy VIII bleef doorgaan in het menu, zonder enige aanwijzing.

Games zijn makkelijker, maar ook goedkoper geworden, terwijl het maken ervan stukken duurder. Destiny van Bungie heeft 500 miljoen dollar gekost en was ongeveer 60 euro, net zoveel toen ik Final Fantasy XII met mijn spaargeld kocht. Steam heeft geregeld sales en dan heb ik het nog niet eens over al die gratis games op iOS, Android of voor de browser.

De speler is verwend, en daardoor juist niet tevreden te stellen. Ik betoog dat de game-industrie en gamers weer naar de kerkbank moeten; moeilijkere games waar je graag het geld aan uitgeeft. Op die manier krijg je voldoening uit het spelen van die games.

Populaire posts van deze blog

Een goed voornemen

Een flinke tijd terug had ik jaarlijks een uitdaging als goed voornemen. Zo heb ik een jaar het nieuws niet gevolgd, een jaar geen kaas en een ander jaar geen vlees gegeten. Ik heb ook geprobeerd een jaar geen alcohol te drinken, dat heb ik vier en een halve maand volgehouden.
Voor 2018 heb ik een nieuwe uitdaging: een jaar niet gamen. Het nieuwe jaar is nog ongeveer anderhalf uur ver weg. Of dichtbij, het is hoe je er naar kijkt. Met de drukte van de kerstvakantie heb ik weinig kunnen gamen de laatste tijd, ik heb een uurtje geleden nog een potje The Binding of Isaac gespeeld. Ik ging een flink aantal keer dood, niks nieuws.
Waarom doe ik deze uitdagingen? Het is om mezelf iets te leren en iets óver mezelf te leren. Een jaar geen kaas was bijvoorbeeld stukken moeilijker dan een jaar geen vlees. Met een jaar geen vlees heb ik vis leren eten. Ik hoop dan ook aankomend jaar weer iets te leren. Het is een persoonlijke uitdaging, als ik op 2 januari nou eenmaal naar de controller moet gr…

Super Mario Land

Zoals je gisteren hebt kunnen lezen, als "goed voornemen" ga ik dit jaar niet gamen. De eerste negen en een half uur van 2018 zijn voorbij en ik heb niet gegamed, tot zover is het een succes. Ik ga dit jaar proberen om ook weer te schrijven voor Video Game Filosofie en deze persoonlijke uitdaging is daar mooi het moment voor. Dit is mijn eerste stuk over een belangrijk moment in mijn geschiedenis van gamen.

Een nieuw spel

Door Jeroen


Soms zijn er momenten dat ik op zoek ben naar een nieuwe game om te spelen. De prijs van een nieuw spel is net te hoog om in de wilde weg een paar spellen te kopen en maar te kijken of er iets leuks tussen zit. Er zijn dan verschillende strategieën die ik toepas.