Doorgaan naar hoofdcontent

Sunday Service #1

Zondag was ooit gereserveerd om naar de kerk te gaan. Brave christenen stonden vroeg op en deden hun mooiste kleren aan om bij de dienst aanwezig te zijn. De kerk trekt weinig bezoekers tegenwoordig, we slapen uit en maken een lekker ontbijtje. Misschien een wandeling maken of een verplicht bezoek aan (schoon)ouders. Tijden veranderen.

Ik groeide op in een tijd waar games moeilijk waren. Eén keer geraakt worden en je moest het hele level overnieuw doen, zou dat de gamer van nu nog aan kunnen? Ik moet niet teveel mopperen, want ook ik speel games van nu. Autosaves, regenerating health, hints in het scherm: allemaal een stuk makkelijker dan erachter komen dat ik in plaats van 'load' ik voor 'save' koos op het moment dat Lara een ravijn inviel. Of dat de timer van Final Fantasy VIII bleef doorgaan in het menu, zonder enige aanwijzing.

Games zijn makkelijker, maar ook goedkoper geworden, terwijl het maken ervan stukken duurder. Destiny van Bungie heeft 500 miljoen dollar gekost en was ongeveer 60 euro, net zoveel toen ik Final Fantasy XII met mijn spaargeld kocht. Steam heeft geregeld sales en dan heb ik het nog niet eens over al die gratis games op iOS, Android of voor de browser.

De speler is verwend, en daardoor juist niet tevreden te stellen. Ik betoog dat de game-industrie en gamers weer naar de kerkbank moeten; moeilijkere games waar je graag het geld aan uitgeeft. Op die manier krijg je voldoening uit het spelen van die games.

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.

De beste game? Of de meest recente, goede game?

Wat is volgens jou de beste game ooit?* Heb je inspiratie nodig? Op Metacritic staat een mooi overzicht van de best beoordeelde games. Valt je iets op? Mij wel. Ten eerste: er zijn er een hoop dubbel genoteerd. Grand Theft Auto V staat er - hoe typerend - vijf keer in. Releases op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en PC worden apart bijgehouden. Ten tweede: van deze top 100 zijn er elf de jaren '90, geen uit de jaren '80; 89 games zijn tussen 2000 en nu uitgebracht. Ten derde: in de top vijf staan er drie uit respectievelijk 1998, 1999 en 2000.
Als we kijken naar het lijstje beste films van IMDb zien we daar een totaal verschillend plaatje: films uit de jaren '50 tot nu. Het tegenargument is dat games nog niet zo lang bestaan, maar Pong is uit 1972, de eerste video game console Magnavox Odyssey uit 1975, Space Invaders uit 1978 en Asteroids uit 1979. En uit de jaren '80 hebben we klassiekers als Pac-Man, Donkey Kong of The Legend of Zelda. Toch worden d…