Doorgaan naar hoofdcontent

Spelregels, een paradox en A Link to the Past

Eén van de definities van een spel, is dat er sprake moet zijn van regels. Door duidelijk te maken wat onderdeel is van het spel, is het voor de deelnemers helder hoe te spelen. Toch zijn spelregels niet in beton gegoten. Misschien heb je het wel 's meegemaakt: betekent een boer bij pesten nog eentje opgooien? En is een joker 3 of 5 kaarten kopen? Of denk aan de multiplayer van GoldenEye: 007 voor de Nintendo 64; het personage Odd Job is als enige een stuk kleiner dan de rest en daarmee moeilijker te raken, al snel bestond de ongeschreven regel dat niemand Odd Job mocht kiezen.

Als we zelf als spelers nieuwe regels bedenken voor een spel, is het dan nog hetzelfde spel? Als we als gamer zelf nieuwe regels bedenken, is het dan nog dezelfde game? Het artikel "People Are Doing Remarkable Things With Zelda: A Link to the Past" van Kotaku.com beschrijft hoe een kleine groep fans 25 jaar na het uitkomen van de game The Legend of Zelda: A Link to the Past nieuwe manieren heeft uitgevonden om de game te spelen. Ze spelen via ROMs, dat wil zeggen, een "kopie" van de game op een PC. Door een Randomizer (Google Translate zegt 'aselector', maar "willekeurig maker" is duidelijker) toe te voegen worden de items in de game van plaats verwisseld. In plaats van een boemerang, een bom. In plaats van de pijl en boog, een schild. Ga zo maar door. De voorheen lineaire lijn van de game is daarmee willekeurig geworden en het zorgt voor nieuwe uitdagingen.

Dit doet mij denken aan de paradox van het schip van Theseus. Theseus, de held uit Griekse mythologie, heeft een prachtig schip, de Argo. Hij is zo dol op zijn schip, dat als er maar een enkel krasje opkomt, hij direct de plank vervangt. Nu de paradox: als elke plank gelijk vervangen word, is het dan nog wel de Argo? Paradox is een vreemd woord. Het gedeelt "para" betekent zoveel als "tegen", of in dit geval, "tegenstrijdig". Het laatste gedeelte, "dox", komt van het woord "doxis", wat "kennis", "leer" (als in school) betekent. Paradox betekent zoveel als "tegen de leer in".

Eén van de voorwaarden van een spel is dat er duidelijke regels zijn, maar wat de fans van A Link to the Past doen is paradoxaal: ze sleutelen aan de game en geven het nieuwe spelregels. Is het nog steeds dezelfde game? Is het méér geworden? Of doet het juist af aan de originele game?

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.

De beste game? Of de meest recente, goede game?

Wat is volgens jou de beste game ooit?* Heb je inspiratie nodig? Op Metacritic staat een mooi overzicht van de best beoordeelde games. Valt je iets op? Mij wel. Ten eerste: er zijn er een hoop dubbel genoteerd. Grand Theft Auto V staat er - hoe typerend - vijf keer in. Releases op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en PC worden apart bijgehouden. Ten tweede: van deze top 100 zijn er elf de jaren '90, geen uit de jaren '80; 89 games zijn tussen 2000 en nu uitgebracht. Ten derde: in de top vijf staan er drie uit respectievelijk 1998, 1999 en 2000.
Als we kijken naar het lijstje beste films van IMDb zien we daar een totaal verschillend plaatje: films uit de jaren '50 tot nu. Het tegenargument is dat games nog niet zo lang bestaan, maar Pong is uit 1972, de eerste video game console Magnavox Odyssey uit 1975, Space Invaders uit 1978 en Asteroids uit 1979. En uit de jaren '80 hebben we klassiekers als Pac-Man, Donkey Kong of The Legend of Zelda. Toch worden d…