Doorgaan naar hoofdcontent

Over Video Game Filosofie

Nee, het doel van Video Game Filosofie is niet om te filosoferen welke games Plato en Heidegger leuk gevonden zouden hebben. Ook niet specifiek om te kijken hoe filosofie in games voorkomt. Ook niet om zelf een game te maken over filosofie, ook al klinkt Super Nietzsche Fighter als een goed idee. Waar gaat Video Game Filosofie over? Ik wil met deze blog verder kijken naar games en de game-industrie, verder en dieper dan de doorsnee game websites.

Het medium video game is bezig met volwassen worden. Vroeger bestond dat stereotype beeld van een bebrilde nerd, alleen achter een computer. Tegenwoordig leren kinderen spelenderwijs via de iPad, ouderen doen aan Wii Fitness. En welke puber, jongen of meisje, zit niet 's ochtends in de trein een potje Candy Crush Saga of vergelijkbaar spelletje te spelen? Games zijn overal en voor iedereen, maar toch blijft dat beeld bestaan dat games voor blanke, jonge jongens zijn.

Het is tijd voor een serieus gesprek. Daar is Video Game Filosofie voor, om te filosoferen over games, in de brede zin van het woord. Filosofie is geen natuurwetenschap, het is een hoop gissen en vergissen. Wat je hier leest zullen dan ook geen harde feiten zijn, maar kritische kanttekeningen, rooskleurige toekomstbeelden en vage bedenkingen.

Wat vast staat, is dat er méér gezegd kan worden over games. Video Game Filosofie is zeker niet de enige die durft verder te kijken; websites en wetenschappelijke papers zoals gamasutra.comgamestudies.org en Heidelberg gaan dieper op games in. Video Game Filosofie doet in het Nederlands.

Hier zal ik (en wie weet samen met anderen in de toekomst) games proberen te recenseren, reageren op nieuws uit de gamewereld en zelf artikelen en mijmeringen bespreken.

Stay tuned.

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Een goed voornemen

Een flinke tijd terug had ik jaarlijks een uitdaging als goed voornemen. Zo heb ik een jaar het nieuws niet gevolgd, een jaar geen kaas en een ander jaar geen vlees gegeten. Ik heb ook geprobeerd een jaar geen alcohol te drinken, dat heb ik vier en een halve maand volgehouden.
Voor 2018 heb ik een nieuwe uitdaging: een jaar niet gamen. Het nieuwe jaar is nog ongeveer anderhalf uur ver weg. Of dichtbij, het is hoe je er naar kijkt. Met de drukte van de kerstvakantie heb ik weinig kunnen gamen de laatste tijd, ik heb een uurtje geleden nog een potje The Binding of Isaac gespeeld. Ik ging een flink aantal keer dood, niks nieuws.
Waarom doe ik deze uitdagingen? Het is om mezelf iets te leren en iets óver mezelf te leren. Een jaar geen kaas was bijvoorbeeld stukken moeilijker dan een jaar geen vlees. Met een jaar geen vlees heb ik vis leren eten. Ik hoop dan ook aankomend jaar weer iets te leren. Het is een persoonlijke uitdaging, als ik op 2 januari nou eenmaal naar de controller moet gr…

Super Mario Land

Zoals je gisteren hebt kunnen lezen, als "goed voornemen" ga ik dit jaar niet gamen. De eerste negen en een half uur van 2018 zijn voorbij en ik heb niet gegamed, tot zover is het een succes. Ik ga dit jaar proberen om ook weer te schrijven voor Video Game Filosofie en deze persoonlijke uitdaging is daar mooi het moment voor. Dit is mijn eerste stuk over een belangrijk moment in mijn geschiedenis van gamen.