Doorgaan naar hoofdcontent

Over Video Game Filosofie

Nee, het doel van Video Game Filosofie is niet om te filosoferen welke games Plato en Heidegger leuk gevonden zouden hebben. Ook niet specifiek om te kijken hoe filosofie in games voorkomt. Ook niet om zelf een game te maken over filosofie, ook al klinkt Super Nietzsche Fighter als een goed idee. Waar gaat Video Game Filosofie over? Ik wil met deze blog verder kijken naar games en de game-industrie, verder en dieper dan de doorsnee game websites.

Het medium video game is bezig met volwassen worden. Vroeger bestond dat stereotype beeld van een bebrilde nerd, alleen achter een computer. Tegenwoordig leren kinderen spelenderwijs via de iPad, ouderen doen aan Wii Fitness. En welke puber, jongen of meisje, zit niet 's ochtends in de trein een potje Candy Crush Saga of vergelijkbaar spelletje te spelen? Games zijn overal en voor iedereen, maar toch blijft dat beeld bestaan dat games voor blanke, jonge jongens zijn.

Het is tijd voor een serieus gesprek. Daar is Video Game Filosofie voor, om te filosoferen over games, in de brede zin van het woord. Filosofie is geen natuurwetenschap, het is een hoop gissen en vergissen. Wat je hier leest zullen dan ook geen harde feiten zijn, maar kritische kanttekeningen, rooskleurige toekomstbeelden en vage bedenkingen.

Wat vast staat, is dat er méér gezegd kan worden over games. Video Game Filosofie is zeker niet de enige die durft verder te kijken; websites en wetenschappelijke papers zoals gamasutra.comgamestudies.org en Heidelberg gaan dieper op games in. Video Game Filosofie doet in het Nederlands.

Hier zal ik (en wie weet samen met anderen in de toekomst) games proberen te recenseren, reageren op nieuws uit de gamewereld en zelf artikelen en mijmeringen bespreken.

Stay tuned.

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.

De beste game? Of de meest recente, goede game?

Wat is volgens jou de beste game ooit?* Heb je inspiratie nodig? Op Metacritic staat een mooi overzicht van de best beoordeelde games. Valt je iets op? Mij wel. Ten eerste: er zijn er een hoop dubbel genoteerd. Grand Theft Auto V staat er - hoe typerend - vijf keer in. Releases op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en PC worden apart bijgehouden. Ten tweede: van deze top 100 zijn er elf de jaren '90, geen uit de jaren '80; 89 games zijn tussen 2000 en nu uitgebracht. Ten derde: in de top vijf staan er drie uit respectievelijk 1998, 1999 en 2000.
Als we kijken naar het lijstje beste films van IMDb zien we daar een totaal verschillend plaatje: films uit de jaren '50 tot nu. Het tegenargument is dat games nog niet zo lang bestaan, maar Pong is uit 1972, de eerste video game console Magnavox Odyssey uit 1975, Space Invaders uit 1978 en Asteroids uit 1979. En uit de jaren '80 hebben we klassiekers als Pac-Man, Donkey Kong of The Legend of Zelda. Toch worden d…