Doorgaan naar hoofdcontent

Namen en titels in video games: een onbeholpen zaak

Titels zijn belangrijk. De naam van een ding verwijst naar het ding en is daarmee het ding zelf. Om het concreet te maken: 'bril' is een woord, waar we het object 'bril' mee bedoelen. Daarmee is het woord 'bril' gelijk aan het ding 'bril', althans in de taalkundige zin van het woord. Een naam is de samenvatting van alle eigenschappen die we associeren bij het ding. Ook vanuit marketing en PR is het raadzaam om een goede, duidelijke naam te geven aan een product. Ondanks de miljoenen die worden uitgegeven aan het maken van een nieuwe game of console wordt vaak genoeg de plank misgeslagen. Een titel hoeft niet "cool" of "hip" te zijn. Een naam moet boven alles duidelijk zijn. Mononymen als Destiny of Doom zijn bijzonder sterke namen. The Last of Us, Tomb Raider of Borderlands zijn eveneens sterk. Daar is geen verwarring.

Borderlands is duidelijk. Het vervolg, Borderlands 2, is fantasieloos, maar in één opzicht zie je dat het een vervolg is. Waarom heeft ontwikkelaar Gearbox Software de derde game Borderlands: The Pre-Sequel! (inclusief uitroepteken) genoemd? Een sequel is een vervolg. Een prequel speelt zich vóór het eerste deel af, maar is ná het eerste deel gemaakt. Maar The Pre-Sequel! speelt zich af tijdens Borderlands 2.

De video game series Tomb Raider en Thief kregen allebei onlangs een reboot, een herstart. Een nieuwe game, met een nieuw begin. Voor Tomb Raider is dat goed gedaan, goed ontvangen door critici, het vervolg Rise of the Tomb Raider is ook al af en een derde deel komt eraan. Thief echter niet. Tijdens de productie werd de game ook aangeduid met Thi4f, alsof het het vierde deel zou zijn in de serie. 

In de Halo serie zitten ook een paar kleine titels, zoals Halo Wars of Spartan Strike, maar betreft de kern games, de first-person shooters maakt Halo het wel heel bont. De eerste game heet Halo: Combat Evolved, gevolgd door Halo 2 en Halo 3. Tijdens de productie van Halo 3: ODST was het niet duidelijk of dit een expansionpack of een geheel nieuwe game was. Geen andere game had als naam een subtitel gekregen, laat staan met een cijfer in de titel. Daarna verscheen Halo: ReachHalo 4 en Halo 5: Guardians.

Assassin's Creed kon het ook niet eens worden over titels. Deze worden gezien als "main entries", niet de handheld games: Assassin's Creed, Assassin's Creed II, Assassin's Creed: Brotherhood, Assassin's Creed: Revelations, Assassin's Creed III, Assassin's Creed IV: Black Flag, Assassin's Creed Rogue, Assassin's Creed Unity. Het tweede deel heeft II, het vijfde deel heet III, waarmee geïmpliceerd word dat Brotherhood en Revelations, zonder nummer, toebehoren aan II. Maar dan hebben we IV: Black Flag, met een nummer én subtitel. Als klap op de vuurpijl speelt deze game zich af vóór III. En betreft de laatste twee, daar gebruikt Ubisoft vervolgens geen dubbele punt meer. Hoe onduidelijk.

Dan hebben we ook nog video game consoles. Microsoft sloeg een flater door haar meest recente console "Xbox One" te noemen. De eerste heet de Xbox, de tweede Xbox 360. Daar hebben ze 359 vanaf gehaald. Waarom? In spreektaal zou "Xbox" verwijzen naar de Xbox console van het moment, net zoals ik vroeger zei dat ik ging spelen op mijn Nintendo, niet op mijn Super Nintendo Entertainment System. Niet dat PlayStation veel beter is, hoor. PlayStation, PlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation 4. De meest succesvolle handheld is de PlayStation Portable, afgekort PSP. In het Engels en in het Nederlands is dit makkelijk af te korten. Het mislukte vervolg op de PSP is de PlayStation Vita. Waarom niet PSP2? Vita, Latijn voor 'leven'? Hou je aan het Amerikaanse designcredo: if it ain't broke, don't try to fix it.

Het gaat mis bij vervolgen of reboots. Of bij het noemen van een nieuwe console. Voor gamers maakt dit niet uit. Ze zijn al bekend met games en weten wanneer er een vervolg komt. Voor niet-gamers of casual gamers is dit alleen maar gamer slang. Vanuit een marketingspositie zouden game uitgevers er goed aandoen om een gestroomlijnd beleid te voeren voor het betitelen van hun producten.

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Een goed voornemen

Een flinke tijd terug had ik jaarlijks een uitdaging als goed voornemen. Zo heb ik een jaar het nieuws niet gevolgd, een jaar geen kaas en een ander jaar geen vlees gegeten. Ik heb ook geprobeerd een jaar geen alcohol te drinken, dat heb ik vier en een halve maand volgehouden.
Voor 2018 heb ik een nieuwe uitdaging: een jaar niet gamen. Het nieuwe jaar is nog ongeveer anderhalf uur ver weg. Of dichtbij, het is hoe je er naar kijkt. Met de drukte van de kerstvakantie heb ik weinig kunnen gamen de laatste tijd, ik heb een uurtje geleden nog een potje The Binding of Isaac gespeeld. Ik ging een flink aantal keer dood, niks nieuws.
Waarom doe ik deze uitdagingen? Het is om mezelf iets te leren en iets óver mezelf te leren. Een jaar geen kaas was bijvoorbeeld stukken moeilijker dan een jaar geen vlees. Met een jaar geen vlees heb ik vis leren eten. Ik hoop dan ook aankomend jaar weer iets te leren. Het is een persoonlijke uitdaging, als ik op 2 januari nou eenmaal naar de controller moet gr…

Super Mario Land

Zoals je gisteren hebt kunnen lezen, als "goed voornemen" ga ik dit jaar niet gamen. De eerste negen en een half uur van 2018 zijn voorbij en ik heb niet gegamed, tot zover is het een succes. Ik ga dit jaar proberen om ook weer te schrijven voor Video Game Filosofie en deze persoonlijke uitdaging is daar mooi het moment voor. Dit is mijn eerste stuk over een belangrijk moment in mijn geschiedenis van gamen.