Doorgaan naar hoofdcontent

Modus Operandi #2: "Listen Mode" in The Last of Us

In Modus Operandi nemen we een gameplay-element onder de loep, om te kijken hoe dat onderdeel functioneert. Vandaag: "Listen Mode" uit The Last of Us.

Wat. The Last of Us is ontwikkeld door Naughty Dog en uitgebracht op de PlayStation 3 in juni 2013. Een geüpdatete versie kwam in juli 2014 uit voor de PlayStation 4, inclusief de downloadable content Left Behind

The Last of Us is een survival horror action-adventure game, gespeeld vanuit third-person. Het verhaal van de game leent van zombiefilms en -series. Een schimmel zorgt ervoor dat mensen langzaamaan veranderen. In het eerste stadium zijn ze snel en agressief, "runners" worden ze genoemd. Vervolgens worden ze "stalkers"; de geïnfecteerden zijn schuw en bewegen ze niet, totdat ze je opmerken en je grijpen. De laatste vorm zijn "clickers". Deze zien eruit als lopende zwammen, en zijn blind - de game legt uit dat de schimmel de hersenen volledig overnemen. Ze maken krakende klik-geluiden.

Door de game heen kan je verschillende wapens vinden; een pistool, een revolver, een shotgun, een jachtgeweer. Richten is niet makkelijk; ammunitie ligt niet voor het oprapen en een schot maakt veel lawaai. Met een shotgun de geïnfecteerden afknallen is een laatste redmiddel.

Waar. "Listen Mode" is te gebruiken in alle moeilijkheidsgraden in de standaard game. De PlayStation 4 remaster heeft de "Grounded" moeilijkheidsgraad toegevoegd en heeft geen "Listen Mode" en is daardoor een nog grotere uitdaging.

The Last of Us kent verschillende levels, die opgebouwd zijn in stukken; zo nu en dan is er een puzzel op te lossen, dan kan je er zeker van zijn dat je niet bang hoeft te zijn voor een aanval. Het overgrote deel echter is proberen te overleven, door een level heen te komen. Daar komt "Listen Mode" bijkijken.

Hoe. "Listen Mode" werkt door L2, de linkerschouderknop, ingedrukt te houden. Joel kruipt en houdt zich laag bij de grond. Het geluid van de omgeving word verminderd en het gekreun en zware ademen door vijanden worden weergegeven als een silhouette met een witte rand.

"Listen Mode" in The Last of Us.

The Last of Us is niet makkelijk. Menselijke vijanden zijn onvoorspelbaar; sommigen gebruiken vuurwapens, anderen knuppels of messen. De geïnfecteerden zijn wel voorspelbaar, maar de runners zijn sneller dan jij. De zombies zijn misschien blind, maar ze zijn niet te wurgen of in een vuistgevecht te verslaan. "Listen Mode" maakt het mogelijk om de gevechten uit te stippelen, of, zo nodig, compleet te ontwijken.

De game kent een vrij strakke user interface - rechts is er het wapen te zien, met een indicatie van health. Er is geen radar of kaart te zien van de omgeving. Qua design is "Listen Mode" dan goed gedaan; door de kleuren en geluiden te verminderen word de aandacht subtiel naar de vijand getrokken.

Wat niet volledig klopt, is het feit dat ook vijanden verder op makkelijk te horen zijn. Dat een grommende runner te horen is valt te begrijpen, maar een clicker in een andere kamer? Dan moet je wel heel goede oren hebben. Dan is er nog de vraag of het nodig was; had Naughty Dog niet net zo goed vijanden net wat harder kunnen laten praten of laten grommen? Dan had je als speler zelf moeten opletten.

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Een goed voornemen

Een flinke tijd terug had ik jaarlijks een uitdaging als goed voornemen. Zo heb ik een jaar het nieuws niet gevolgd, een jaar geen kaas en een ander jaar geen vlees gegeten. Ik heb ook geprobeerd een jaar geen alcohol te drinken, dat heb ik vier en een halve maand volgehouden.
Voor 2018 heb ik een nieuwe uitdaging: een jaar niet gamen. Het nieuwe jaar is nog ongeveer anderhalf uur ver weg. Of dichtbij, het is hoe je er naar kijkt. Met de drukte van de kerstvakantie heb ik weinig kunnen gamen de laatste tijd, ik heb een uurtje geleden nog een potje The Binding of Isaac gespeeld. Ik ging een flink aantal keer dood, niks nieuws.
Waarom doe ik deze uitdagingen? Het is om mezelf iets te leren en iets óver mezelf te leren. Een jaar geen kaas was bijvoorbeeld stukken moeilijker dan een jaar geen vlees. Met een jaar geen vlees heb ik vis leren eten. Ik hoop dan ook aankomend jaar weer iets te leren. Het is een persoonlijke uitdaging, als ik op 2 januari nou eenmaal naar de controller moet gr…

Super Mario Land

Zoals je gisteren hebt kunnen lezen, als "goed voornemen" ga ik dit jaar niet gamen. De eerste negen en een half uur van 2018 zijn voorbij en ik heb niet gegamed, tot zover is het een succes. Ik ga dit jaar proberen om ook weer te schrijven voor Video Game Filosofie en deze persoonlijke uitdaging is daar mooi het moment voor. Dit is mijn eerste stuk over een belangrijk moment in mijn geschiedenis van gamen.