Doorgaan naar hoofdcontent

In het nieuws: No Man's Sky en een kwestie van geduld

De game No Man's Sky wordt al een hele tijd reikhalzend naar uitgekeken. De game werd aangekondigd in december 2013 en is meerdere malen uitgesteld. Niet iedereen kan daar even goed mee omgaan; ontwikkelaar Hello Games werd zelfs met de dood bedreigd. Nu lijkt alles goed te gaan met No Man's Sky. Op 9 augustus verschijnt de science fiction titel voor PlayStation 4 en PC.

Maar zelfs anderhalve week wachten is voor sommige gamers te lang. GameSpot meldde dat iemand $1302,95 heeft betaald voor een exemplaar. Dat is omgerekend €1.166,06. Grofweg 1,100 euro meer dan voor de daadwerkelijke verkoopprijs. Dit is niet een zeldzame game, of een bijzonder speciale collector's edition. De koper heeft een echt exemplaar weten te verkrijgen, waarschijnlijk via iemand die in een winkel werkt en zo de releasedatum voor is. De koper zei op Reddit dat hij een goed inkomen heeft en niet naar de kostprijs kijkt, maar in hoeverre hij van de game kan genieten.

De game komt op 9 augustus uit, dat is precies elf dagen vanaf vandaag. 100 euro voor elke dag dat de game nog niet uit is. Zou jij zoveel geld over hebben voor een game? Het geld groeit mij niet op de rug en had ik miljoenen op de bank staan, zou ik niet 18 keer zoveel over hebben om een game eerder uit te proberen.

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Super Mario Land

Zoals je gisteren hebt kunnen lezen, als "goed voornemen" ga ik dit jaar niet gamen. De eerste negen en een half uur van 2018 zijn voorbij en ik heb niet gegamed, tot zover is het een succes. Ik ga dit jaar proberen om ook weer te schrijven voor Video Game Filosofie en deze persoonlijke uitdaging is daar mooi het moment voor. Dit is mijn eerste stuk over een belangrijk moment in mijn geschiedenis van gamen.

Een goed voornemen

Een flinke tijd terug had ik jaarlijks een uitdaging als goed voornemen. Zo heb ik een jaar het nieuws niet gevolgd, een jaar geen kaas en een ander jaar geen vlees gegeten. Ik heb ook geprobeerd een jaar geen alcohol te drinken, dat heb ik vier en een halve maand volgehouden.
Voor 2018 heb ik een nieuwe uitdaging: een jaar niet gamen. Het nieuwe jaar is nog ongeveer anderhalf uur ver weg. Of dichtbij, het is hoe je er naar kijkt. Met de drukte van de kerstvakantie heb ik weinig kunnen gamen de laatste tijd, ik heb een uurtje geleden nog een potje The Binding of Isaac gespeeld. Ik ging een flink aantal keer dood, niks nieuws.
Waarom doe ik deze uitdagingen? Het is om mezelf iets te leren en iets óver mezelf te leren. Een jaar geen kaas was bijvoorbeeld stukken moeilijker dan een jaar geen vlees. Met een jaar geen vlees heb ik vis leren eten. Ik hoop dan ook aankomend jaar weer iets te leren. Het is een persoonlijke uitdaging, als ik op 2 januari nou eenmaal naar de controller moet gr…