Doorgaan naar hoofdcontent

De houdbaarheidsdatum van games

Bij het vergelijken van video games met film, literatuur en kunst is er één punt waar het medium uitschiet. In het stuk "De beste game? Of de meest recente, goede game?" had ik het over hoe op IMDb anno 2016 nog steeds films van zestig jaar geleden bovenaan staan. Ze worden ook door nieuwe, jonge ogen gezien en erkend als meesterwerken. Je hoeft geen Shakespeare gelezen te hebben om zijn naam te kennen; werken van componisten als Bach, Mozart en Beethoven worden nog steeds ten gehore gebracht. Games echter kennen een korte absurd korte levensduur. Als voorbeeld de recente game Battleborn. Deze multiplayer online battle arena game van Gearbox Software kwam op 3 mei 2016 uit, bij release ongeveer zestig euro. De game is op dit moment ook te krijgen als onderdeel van de 2K Humble Bundle, voor omgerekend €13,66. In minder dan drie maanden tijd is de game te verkrijgen voor één-vierde van de oorspronkelijke prijs. Maar wacht, dat is nog niet alles. Want Battleborn is onderdeel van een set; als je de bundel koopt, krijg je er elf games bij. Hoe kan het dat een splinternieuwe game nu al voor een habbekrats te koop is? En wat zijn de consequenties daarvan?

Digitale distributie maakt het mogelijk voor studio's en uitgevers om games makkelijker te verkopen. Er word minder uitgegeven aan design (hoesje, instructieboekje) en aan overhead-kosten (van het drukken van één exemplaar, tot het transport naar de electronicazaak). Misschien is dat één van de redenen waarom er meer games voor minder geld te krijgen zijn. Er is één keerzijde aan dit verhaal: games worden als wegwerpartikelen gemaakt en gebruikt.

Dit was niet altijd zo. Voordat digitale distributie gemeengoed was, duurde het een paar maanden voordat de eerste prijskorting doorgevoerd werd. Als speler had je geen keus om veel tijd in een game steken. Grote kaskrakers werden na anderhalf, twee jaar tijd in een "budget" jasje gestoken; de greatest hits voor een iets lagere prijs. Dat was dan een mooie gelegenheid om een game te kopen die je al lang wilde. Maar nu? Er bestaat een term voor PC gamers: "Steam backlog". Steam, de digitale distributie service, houdt geregeld een digitale uitverkoop. En dat zorgt er voor dat 37% van alle geregistreerde games op Steam nog nooit gespeeld is - niet uitgespeeld, nee, nog nooit is opgestart.

Hardlopers zijn doodlopers: de game-industrie maakt het zichzelf bijzonder moeilijk door maar constant te proberen innoveren. In plaats van een game te blijven ondersteunen, worden ze snel (soms zelfs voordat ze af zijn) op de markt gebracht en zijn een week later alweer vergeten.

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Een goed voornemen

Een flinke tijd terug had ik jaarlijks een uitdaging als goed voornemen. Zo heb ik een jaar het nieuws niet gevolgd, een jaar geen kaas en een ander jaar geen vlees gegeten. Ik heb ook geprobeerd een jaar geen alcohol te drinken, dat heb ik vier en een halve maand volgehouden.
Voor 2018 heb ik een nieuwe uitdaging: een jaar niet gamen. Het nieuwe jaar is nog ongeveer anderhalf uur ver weg. Of dichtbij, het is hoe je er naar kijkt. Met de drukte van de kerstvakantie heb ik weinig kunnen gamen de laatste tijd, ik heb een uurtje geleden nog een potje The Binding of Isaac gespeeld. Ik ging een flink aantal keer dood, niks nieuws.
Waarom doe ik deze uitdagingen? Het is om mezelf iets te leren en iets óver mezelf te leren. Een jaar geen kaas was bijvoorbeeld stukken moeilijker dan een jaar geen vlees. Met een jaar geen vlees heb ik vis leren eten. Ik hoop dan ook aankomend jaar weer iets te leren. Het is een persoonlijke uitdaging, als ik op 2 januari nou eenmaal naar de controller moet gr…

Super Mario Land

Zoals je gisteren hebt kunnen lezen, als "goed voornemen" ga ik dit jaar niet gamen. De eerste negen en een half uur van 2018 zijn voorbij en ik heb niet gegamed, tot zover is het een succes. Ik ga dit jaar proberen om ook weer te schrijven voor Video Game Filosofie en deze persoonlijke uitdaging is daar mooi het moment voor. Dit is mijn eerste stuk over een belangrijk moment in mijn geschiedenis van gamen.