Doorgaan naar hoofdcontent

De houdbaarheidsdatum van games

Bij het vergelijken van video games met film, literatuur en kunst is er één punt waar het medium uitschiet. In het stuk "De beste game? Of de meest recente, goede game?" had ik het over hoe op IMDb anno 2016 nog steeds films van zestig jaar geleden bovenaan staan. Ze worden ook door nieuwe, jonge ogen gezien en erkend als meesterwerken. Je hoeft geen Shakespeare gelezen te hebben om zijn naam te kennen; werken van componisten als Bach, Mozart en Beethoven worden nog steeds ten gehore gebracht. Games echter kennen een korte absurd korte levensduur. Als voorbeeld de recente game Battleborn. Deze multiplayer online battle arena game van Gearbox Software kwam op 3 mei 2016 uit, bij release ongeveer zestig euro. De game is op dit moment ook te krijgen als onderdeel van de 2K Humble Bundle, voor omgerekend €13,66. In minder dan drie maanden tijd is de game te verkrijgen voor één-vierde van de oorspronkelijke prijs. Maar wacht, dat is nog niet alles. Want Battleborn is onderdeel van een set; als je de bundel koopt, krijg je er elf games bij. Hoe kan het dat een splinternieuwe game nu al voor een habbekrats te koop is? En wat zijn de consequenties daarvan?

Digitale distributie maakt het mogelijk voor studio's en uitgevers om games makkelijker te verkopen. Er word minder uitgegeven aan design (hoesje, instructieboekje) en aan overhead-kosten (van het drukken van één exemplaar, tot het transport naar de electronicazaak). Misschien is dat één van de redenen waarom er meer games voor minder geld te krijgen zijn. Er is één keerzijde aan dit verhaal: games worden als wegwerpartikelen gemaakt en gebruikt.

Dit was niet altijd zo. Voordat digitale distributie gemeengoed was, duurde het een paar maanden voordat de eerste prijskorting doorgevoerd werd. Als speler had je geen keus om veel tijd in een game steken. Grote kaskrakers werden na anderhalf, twee jaar tijd in een "budget" jasje gestoken; de greatest hits voor een iets lagere prijs. Dat was dan een mooie gelegenheid om een game te kopen die je al lang wilde. Maar nu? Er bestaat een term voor PC gamers: "Steam backlog". Steam, de digitale distributie service, houdt geregeld een digitale uitverkoop. En dat zorgt er voor dat 37% van alle geregistreerde games op Steam nog nooit gespeeld is - niet uitgespeeld, nee, nog nooit is opgestart.

Hardlopers zijn doodlopers: de game-industrie maakt het zichzelf bijzonder moeilijk door maar constant te proberen innoveren. In plaats van een game te blijven ondersteunen, worden ze snel (soms zelfs voordat ze af zijn) op de markt gebracht en zijn een week later alweer vergeten.

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.

De beste game? Of de meest recente, goede game?

Wat is volgens jou de beste game ooit?* Heb je inspiratie nodig? Op Metacritic staat een mooi overzicht van de best beoordeelde games. Valt je iets op? Mij wel. Ten eerste: er zijn er een hoop dubbel genoteerd. Grand Theft Auto V staat er - hoe typerend - vijf keer in. Releases op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en PC worden apart bijgehouden. Ten tweede: van deze top 100 zijn er elf de jaren '90, geen uit de jaren '80; 89 games zijn tussen 2000 en nu uitgebracht. Ten derde: in de top vijf staan er drie uit respectievelijk 1998, 1999 en 2000.
Als we kijken naar het lijstje beste films van IMDb zien we daar een totaal verschillend plaatje: films uit de jaren '50 tot nu. Het tegenargument is dat games nog niet zo lang bestaan, maar Pong is uit 1972, de eerste video game console Magnavox Odyssey uit 1975, Space Invaders uit 1978 en Asteroids uit 1979. En uit de jaren '80 hebben we klassiekers als Pac-Man, Donkey Kong of The Legend of Zelda. Toch worden d…