Doorgaan naar hoofdcontent

De beste game? Of de meest recente, goede game?

Wat is volgens jou de beste game ooit?* Heb je inspiratie nodig? Op Metacritic staat een mooi overzicht van de best beoordeelde games. Valt je iets op? Mij wel. Ten eerste: er zijn er een hoop dubbel genoteerd. Grand Theft Auto V staat er - hoe typerend - vijf keer in. Releases op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en PC worden apart bijgehouden. Ten tweede: van deze top 100 zijn er elf de jaren '90, geen uit de jaren '80; 89 games zijn tussen 2000 en nu uitgebracht. Ten derde: in de top vijf staan er drie uit respectievelijk 1998, 1999 en 2000.

Als we kijken naar het lijstje beste films van IMDb zien we daar een totaal verschillend plaatje: films uit de jaren '50 tot nu. Het tegenargument is dat games nog niet zo lang bestaan, maar Pong is uit 1972, de eerste video game console Magnavox Odyssey uit 1975, Space Invaders uit 1978 en Asteroids uit 1979. En uit de jaren '80 hebben we klassiekers als Pac-Man, Donkey Kong of The Legend of Zelda. Toch worden die games niet genoemd in de top 100 beste games, door Metacritic. Hoe valt het verschil te verklaren tussen de twee media?

Ondanks dat games ook een visueel medium zijn, is er een fundamenteel verschil tussen de twee: films zijn een passief medium, games actief. We zouden filosofisch ons kunnen afvragen of een film wel een film is als er niemand naar kijkt, maar als de film begint, wordt aangezet, draait de filmrol of het digitale bestand net zolang totdat het einde bereikt is. Echter, als je Super Mario Bros. aanzet en niks doet, gebeurt er niks. Nou ja, in de oudere games zat er nog een tijdslimiet, maar tegenwoordig niet meer. Games moeten gespeeld worden.

Natuurlijk is er door de jaren heen heel veel bereikt op het gebied van film: nieuwe technologieën, van geluid, naar kleur, scherpere beelden, special effects - vergeet niet het acteerwerk of camerawerk, dat is door mensen gedaan. Maar het blijft een film. Games hebben in vergelijking veel meer doorgemaakt: van zwart-witte pixels, grote arcadekasten, Game Boys, games op discs, digitale distributie, genres die zijn ontstaan, noem maar op. Games blijven veranderen, gameplay blijft veranderen.

Ik zeg 'veranderen', niet 'verbeteren'. Want gamers (en ook game-recensenten) zijn verwend: vroeger had je zoiets als een 'save point' of een 'health pack'; nu moet je in Call of Duty even schuilen en kan je er weer tegenaan; als je dan toch doodgaat, geen probleem, de game zet je vlak voor de schietpartij weer terug. Door deze gameplay vooruitgang is het moeilijk om terug te gaan naar de vorige game. The Godfather is een briljante film, The Godfather II ook. Stel dat je de tweede eerst ziet, dan kan je met veel plezier genieten van de eerste film. Stel dat je eerst Tomb Raider uit 2013 speelt en dan een poging waagt om Tomb Raider uit 1996 te spelen, dan is het een stuk lastiger.

En dat is zonde. De geweldige games van toen vergeten we maar al te snel; nieuwe systemen zorgen voor betere graphics, betere gameplay met grotere levels. Daarom zien we maar een handjevol 'oudere' games in het lijstje verschijnen. Alleen, wat zien we op nummer één staan? The Legend of Zelda: Ocarina of Time. Uit 1998. Klaarblijkelijk zijn er games die de tand des tijds wel weten weerstaan. Nu ga ik een potje Tetris spelen.

Zulk taalgebruik is hyperbool, "ooit" moet natuurlijk "tot zover" zijn, maar niemand schrijft of praat zo.

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.