Doorgaan naar hoofdcontent

Bronnen

Ik als video game filosoof lees graag over video games. Er zijn verschillende websites die ik regelmatig bezoek en een aantal wetenschappelijke digitale tijdschriften die ik lees. Ik zal hier een korte beschrijving geven van de bronnen van Video Game Filosofie.

Websites

  • Ondanks de naam is Kotaku.com is een Amerikaanse website. Naast recensies, nieuws en interviews publiceren ze geregeld interessante stukken.
  • Polygon.com is een wat meer serieuze website; stijlistisch een plaatje, Polygon heeft vaak boeiende analytische artikelen over de game-industrie
  • Ook Game Informer is een handige bron. Onderdeel van de Amerikaanse gamewinkelketen GameSpot (wanneer GameSpot genoemd word vermelden ze dat altijd heel netjes)
  • Het Britse blad Edge is zonder twijfel hét beste gameblad; op GamesRadar.com/Edge zijn oudere stukken te lezen
  • Spijtig genoeg is GamePolitics.com niet langer actief; een website gericht op de Amerikaanse politieke discussie
  • In zijn blog behandelt cultuurtheoloog Frank G. Bosman geregeld games; over de levensbeschouwelijke en godsdienstige elementen

Wetenschappelijk materiaal

  • gamestudies.org is de thuisplaats van "the international journal of computer game research", met talloze papers over video games. Een paar zeer boeiende, sommige zeer conceptueel, hier en daar niet te begrijpen.
  • Universiteit Heidelberg heeft een wetenschappelijk tijdschrift, Online - Heidelberg Journal of Religions on the Internet. Een groot aantal uitgaven gaan specifiek over religie in games
  • Helaas is de website van Gonzalo Frasca, ludology.org, al jaren niet meer geüpdate, toch is er gelukkig nog veel interessants te vinden.
  • Gamevironments is het wetenschappelijk tijdschrift van Universiteit Bremen gaat ook over religie in video games, maar is nog niet zo lang bezig als Online van Heidelberg

Ook een tip is natuurlijk Wikipedia: ik ben lid van het WikiProject Video Games en probeer daar een zinnige bijdrage te leveren aan de representatie van video games op de online encyclopedie. StoryBundle.com is slim om in de gaten te houden: meerdere keren is er een pakket met verschillende boeken over games goedkoop te verkrijgen.

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Een goed voornemen

Een flinke tijd terug had ik jaarlijks een uitdaging als goed voornemen. Zo heb ik een jaar het nieuws niet gevolgd, een jaar geen kaas en een ander jaar geen vlees gegeten. Ik heb ook geprobeerd een jaar geen alcohol te drinken, dat heb ik vier en een halve maand volgehouden.
Voor 2018 heb ik een nieuwe uitdaging: een jaar niet gamen. Het nieuwe jaar is nog ongeveer anderhalf uur ver weg. Of dichtbij, het is hoe je er naar kijkt. Met de drukte van de kerstvakantie heb ik weinig kunnen gamen de laatste tijd, ik heb een uurtje geleden nog een potje The Binding of Isaac gespeeld. Ik ging een flink aantal keer dood, niks nieuws.
Waarom doe ik deze uitdagingen? Het is om mezelf iets te leren en iets óver mezelf te leren. Een jaar geen kaas was bijvoorbeeld stukken moeilijker dan een jaar geen vlees. Met een jaar geen vlees heb ik vis leren eten. Ik hoop dan ook aankomend jaar weer iets te leren. Het is een persoonlijke uitdaging, als ik op 2 januari nou eenmaal naar de controller moet gr…

Super Mario Land

Zoals je gisteren hebt kunnen lezen, als "goed voornemen" ga ik dit jaar niet gamen. De eerste negen en een half uur van 2018 zijn voorbij en ik heb niet gegamed, tot zover is het een succes. Ik ga dit jaar proberen om ook weer te schrijven voor Video Game Filosofie en deze persoonlijke uitdaging is daar mooi het moment voor. Dit is mijn eerste stuk over een belangrijk moment in mijn geschiedenis van gamen.