Doorgaan naar hoofdcontent

Bronnen

Ik als video game filosoof lees graag over video games. Er zijn verschillende websites die ik regelmatig bezoek en een aantal wetenschappelijke digitale tijdschriften die ik lees. Ik zal hier een korte beschrijving geven van de bronnen van Video Game Filosofie.

Websites

  • Ondanks de naam is Kotaku.com is een Amerikaanse website. Naast recensies, nieuws en interviews publiceren ze geregeld interessante stukken.
  • Polygon.com is een wat meer serieuze website; stijlistisch een plaatje, Polygon heeft vaak boeiende analytische artikelen over de game-industrie
  • Ook Game Informer is een handige bron. Onderdeel van de Amerikaanse gamewinkelketen GameSpot (wanneer GameSpot genoemd word vermelden ze dat altijd heel netjes)
  • Het Britse blad Edge is zonder twijfel hét beste gameblad; op GamesRadar.com/Edge zijn oudere stukken te lezen
  • Spijtig genoeg is GamePolitics.com niet langer actief; een website gericht op de Amerikaanse politieke discussie
  • In zijn blog behandelt cultuurtheoloog Frank G. Bosman geregeld games; over de levensbeschouwelijke en godsdienstige elementen

Wetenschappelijk materiaal

  • gamestudies.org is de thuisplaats van "the international journal of computer game research", met talloze papers over video games. Een paar zeer boeiende, sommige zeer conceptueel, hier en daar niet te begrijpen.
  • Universiteit Heidelberg heeft een wetenschappelijk tijdschrift, Online - Heidelberg Journal of Religions on the Internet. Een groot aantal uitgaven gaan specifiek over religie in games
  • Helaas is de website van Gonzalo Frasca, ludology.org, al jaren niet meer geüpdate, toch is er gelukkig nog veel interessants te vinden.
  • Gamevironments is het wetenschappelijk tijdschrift van Universiteit Bremen gaat ook over religie in video games, maar is nog niet zo lang bezig als Online van Heidelberg

Ook een tip is natuurlijk Wikipedia: ik ben lid van het WikiProject Video Games en probeer daar een zinnige bijdrage te leveren aan de representatie van video games op de online encyclopedie. StoryBundle.com is slim om in de gaten te houden: meerdere keren is er een pakket met verschillende boeken over games goedkoop te verkrijgen.

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.

De beste game? Of de meest recente, goede game?

Wat is volgens jou de beste game ooit?* Heb je inspiratie nodig? Op Metacritic staat een mooi overzicht van de best beoordeelde games. Valt je iets op? Mij wel. Ten eerste: er zijn er een hoop dubbel genoteerd. Grand Theft Auto V staat er - hoe typerend - vijf keer in. Releases op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en PC worden apart bijgehouden. Ten tweede: van deze top 100 zijn er elf de jaren '90, geen uit de jaren '80; 89 games zijn tussen 2000 en nu uitgebracht. Ten derde: in de top vijf staan er drie uit respectievelijk 1998, 1999 en 2000.
Als we kijken naar het lijstje beste films van IMDb zien we daar een totaal verschillend plaatje: films uit de jaren '50 tot nu. Het tegenargument is dat games nog niet zo lang bestaan, maar Pong is uit 1972, de eerste video game console Magnavox Odyssey uit 1975, Space Invaders uit 1978 en Asteroids uit 1979. En uit de jaren '80 hebben we klassiekers als Pac-Man, Donkey Kong of The Legend of Zelda. Toch worden d…