Doorgaan naar hoofdcontent

De grote Jihad en de kleine Jihad

Gisteren verscheen het nieuws dat een PSN gebruiker uit Saudi-Arabië werd geblokkeerd vanwege zijn gebruikersnaam: iJihad. Hij werd geblokkeerd omdat hij zich niet hield aan de "TOS", terms of services. Daar staat onder meer in dat er geen beledigende gebruikersnamen gekozen mogen worden. Zijn echte naam, Jihad, is een veelvoorkomende Arabische en islamitische naam. Dat Jihad al zeven jaar het account onder die naam had maakt het des te vreemder.

Dankzij islamitische extremisten zoals al-Qaida en nu IS krijgen het idee dat het woord jihad "heilige oorlog" betekent. Jihad betekent zoveel als strijd of worsteling; het Engelse woord "struggle" lijkt er meer op. De islam maakt een verschil tussen de "grote jihad" en de "kleine jihad". Nee, de grote jihad is niet de gewapende strijd, dat is de interne strijd die de mens voert. Het is het afwijzen van verleidingen en proberen eerlijk te zijn tegenover jezelf en de wereld. De kleine jihad is gewapende strijd en is zeker niet "heilig".

Ik heb op school gezeten met Jihads, die hun naam uitspreken als Jihed, alleen maar zodat mensen niet gelijk het idee hebben dat hun ouders extremisten zijn. Dat deze PSN gebruiker uit Saudi-Arabië vanwege zijn voornaam om dezelfde redenen geblokkeerd werd is net zo stom.

Sony zou er goed aandoen om beter op de hoogte te zijn van sociaal-culturele en religieuze verschillen. Het feit alleen al dat Jihad PlayStation games speelt mag aangeven dat hij niet als technologie-hatende extremisten bezig is.

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Een goed voornemen

Een flinke tijd terug had ik jaarlijks een uitdaging als goed voornemen. Zo heb ik een jaar het nieuws niet gevolgd, een jaar geen kaas en een ander jaar geen vlees gegeten. Ik heb ook geprobeerd een jaar geen alcohol te drinken, dat heb ik vier en een halve maand volgehouden.
Voor 2018 heb ik een nieuwe uitdaging: een jaar niet gamen. Het nieuwe jaar is nog ongeveer anderhalf uur ver weg. Of dichtbij, het is hoe je er naar kijkt. Met de drukte van de kerstvakantie heb ik weinig kunnen gamen de laatste tijd, ik heb een uurtje geleden nog een potje The Binding of Isaac gespeeld. Ik ging een flink aantal keer dood, niks nieuws.
Waarom doe ik deze uitdagingen? Het is om mezelf iets te leren en iets óver mezelf te leren. Een jaar geen kaas was bijvoorbeeld stukken moeilijker dan een jaar geen vlees. Met een jaar geen vlees heb ik vis leren eten. Ik hoop dan ook aankomend jaar weer iets te leren. Het is een persoonlijke uitdaging, als ik op 2 januari nou eenmaal naar de controller moet gr…

Super Mario Land

Zoals je gisteren hebt kunnen lezen, als "goed voornemen" ga ik dit jaar niet gamen. De eerste negen en een half uur van 2018 zijn voorbij en ik heb niet gegamed, tot zover is het een succes. Ik ga dit jaar proberen om ook weer te schrijven voor Video Game Filosofie en deze persoonlijke uitdaging is daar mooi het moment voor. Dit is mijn eerste stuk over een belangrijk moment in mijn geschiedenis van gamen.