Doorgaan naar hoofdcontent

De grote Jihad en de kleine Jihad

Gisteren verscheen het nieuws dat een PSN gebruiker uit Saudi-Arabië werd geblokkeerd vanwege zijn gebruikersnaam: iJihad. Hij werd geblokkeerd omdat hij zich niet hield aan de "TOS", terms of services. Daar staat onder meer in dat er geen beledigende gebruikersnamen gekozen mogen worden. Zijn echte naam, Jihad, is een veelvoorkomende Arabische en islamitische naam. Dat Jihad al zeven jaar het account onder die naam had maakt het des te vreemder.

Dankzij islamitische extremisten zoals al-Qaida en nu IS krijgen het idee dat het woord jihad "heilige oorlog" betekent. Jihad betekent zoveel als strijd of worsteling; het Engelse woord "struggle" lijkt er meer op. De islam maakt een verschil tussen de "grote jihad" en de "kleine jihad". Nee, de grote jihad is niet de gewapende strijd, dat is de interne strijd die de mens voert. Het is het afwijzen van verleidingen en proberen eerlijk te zijn tegenover jezelf en de wereld. De kleine jihad is gewapende strijd en is zeker niet "heilig".

Ik heb op school gezeten met Jihads, die hun naam uitspreken als Jihed, alleen maar zodat mensen niet gelijk het idee hebben dat hun ouders extremisten zijn. Dat deze PSN gebruiker uit Saudi-Arabië vanwege zijn voornaam om dezelfde redenen geblokkeerd werd is net zo stom.

Sony zou er goed aandoen om beter op de hoogte te zijn van sociaal-culturele en religieuze verschillen. Het feit alleen al dat Jihad PlayStation games speelt mag aangeven dat hij niet als technologie-hatende extremisten bezig is.

Populaire posts van deze blog

Narratologie en ludologie

Gisteren had ik het over ludologie: de studie en leer van spellen, als menselijke activiteit. Nauw verbonden met ludologie is narratologie. Narratologie is de studie en leer van verhalen en verhalen vertellen. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden: bijvoorbeeld antropologisch, psychologisch of historisch. Door te kijken naar de narratieve structuur en hoe gamers dat opvatten, kunnen we meer leren over hoe games functioneren als "texts", dat wil zeggen, communicerende objecten. In het onderzoeksveld van games werd een tijd terug een discussie gevoerd of games op een narratologische manier benaderd kunnen worden. 
"To claim that there is no difference between games and narratives is to ignore essential qualities of both categories. And yet, as this study tries to show, the difference is not clear-cut, and there is significant overlap between the two." - Espen Aarseth, ludology.org
Jesper Juul, een toonaangevend onderzoeker, zei echter: Games and stories…

Gamen met aandacht in 2019

Januari is voorbij; ik heb één twaalfde van 2018 gehad en geen games gespeeld. Ik ben vanochtend teruggekomen van vakantie; met twee weken in Maleisië en Brunei heb ik gamen allesbehalve gemist.
Lopend door de jungle van Borneo heb ik veel tijd gehad om na te denken. Ik heb al een goed voornemen voor 2019: games uitspelen.

De beste game? Of de meest recente, goede game?

Wat is volgens jou de beste game ooit?* Heb je inspiratie nodig? Op Metacritic staat een mooi overzicht van de best beoordeelde games. Valt je iets op? Mij wel. Ten eerste: er zijn er een hoop dubbel genoteerd. Grand Theft Auto V staat er - hoe typerend - vijf keer in. Releases op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en PC worden apart bijgehouden. Ten tweede: van deze top 100 zijn er elf de jaren '90, geen uit de jaren '80; 89 games zijn tussen 2000 en nu uitgebracht. Ten derde: in de top vijf staan er drie uit respectievelijk 1998, 1999 en 2000.
Als we kijken naar het lijstje beste films van IMDb zien we daar een totaal verschillend plaatje: films uit de jaren '50 tot nu. Het tegenargument is dat games nog niet zo lang bestaan, maar Pong is uit 1972, de eerste video game console Magnavox Odyssey uit 1975, Space Invaders uit 1978 en Asteroids uit 1979. En uit de jaren '80 hebben we klassiekers als Pac-Man, Donkey Kong of The Legend of Zelda. Toch worden d…